Fesztiválhangulat és értékőrzés
2016. július 26. 17:08

Fesztiválhangulat és értékőrzés

2016. július 21-23. között a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája, a Közösségi Kezdeményezések Országos Központja és az Országos Önkéntességi Szakmai Központja (OÖSZK) képviselte az intézményt a debreceni CAMPUS fesztiválon. A Nagyerdei Stadion első emeletén jól megfért egymás mellett a fesztiválhangulat és az értékőrzés.

A főként fiatalokat megszólító országos nagyrendezvény ezer szállal kapcsolódik az andragógiaképzés hazai fellegvárának számító Debreceni Egyetemhez, így a Művelődési Intézet a jövő szakembereinek is bemutatkozhatott a „Loki” stadionjának első emeletén, a Debreceni korzó fantázianevű színtéren a város nagy kulturális intézményei – mint a Déri Múzeum, a Csokonai Mihály Nemzeti Színház, a Déri Múzeum, a Debreceni Agóra, a Méliusz Könyvtár – társaságában.

Hungarikum kirakó

 

A Nemzeti Művelődési Intézet megyei módszertani irodájának – az intézmény Közösségi Kezdeményezések Országos Központjával közösen működtetett – standja hungarikumokat népszerűsítő sokszínű foglalkozásokkal, míg szakmai központja önkéntességről szóló információnyújtással és játékos szemléletformálással várta a fiatalokat.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Iroda fő attrakciója a korábban már számos rendezvényen nagy sikert aratott Hungarikum játszóház volt, mely többek között óriás kirakóval, szőnyegnyi puzzle-val, hungarikum-memóriajátékkal, értékpiramissal és hungarikum-totóval marasztalta az érdeklődőket. Az intézmény munkatársai a foglalkozásokat kísérő közvetlen beszélgetések alatt az értékőrzés fontosságával, az értéktári mozgalommal és a hungarikumok körével ismertették meg a fiatalokat. Több egyetemista is jelezte: jó lenne, ha az oktatásba formálisan is beemelnék a hungarikumokról szóló ismereteket, így kevesebb bizonytalanság lenne tapasztalható köreiben a témát illetőleg.   

Mocsárjárók - népi játék

Az Önkéntességi Szakmai Központ népi játékai a kilátogató családok körében voltak különösen népszerűek: a gyerekek egymással versengve akasztották horogra a fateknőben úszkáló játékhalakat, lelkesen trappoltak a mocsárjáró deszkákkal és a gólyalábakkal. A fiatalok az iskolai közösségi szolgálattal, valamint az önkéntességgel kapcsolatos kvíz kérdéseire válaszolva tehették próbára tájékozottságukat a témában. A diskurzusok fontos tanulsága, hogy a fiatalok rendkívül nyitottak az önkéntességre, amennyiben azt az érdeklődési körük mentén tudják megvalósítani.

 

 

A Nemzeti Művelődési Intézet munkájában a jövő generációjával való tudatos foglalkozás kiemelt jelentőségű: a fiatalok közösségeinek fejlesztésében, a felelős társadalmi szerepvállalás kialakításában fontos szerep jut a fiatal generáció kezdeményezőképességének, alkotókedvének, nyitottságának – a Campus Fesztiválon tapasztaltak alapján elmondható: van mire építeni.