Bács-Kiskun Megyei Értékek Napja a IV. Helyi Termék Ünnepen Kecskemét főterén
2016. május 04. 14:40

Bács-Kiskun Megyei Értékek Napja a IV. Helyi Termék Ünnepen Kecskemét főterén

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület által szervezett IV. Helyi Termék Ünnephez kapcsolódva rendezi meg a Megyei Értéknapokat és a Megyei Értékek Kiállítását 2016. május 7-8-án Kecskemét főterén. A kiállításon bemutatkoznak a Megyei Értéktárba és a megyei települések helyi értéktáraiba felvett értékek nyolc kategóriában, tájegységek szerinti bontásban. A kiállítás mellett kézműves bemutatókkal, foglalkozásokkal és vásárral várjuk az érdeklődőket. 

A vásáron a megyei értéktárba és a megye településeinek helyi értéktáraiba bekerült mesterek alkotásait lehet megvásárolni. Ugyanitt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a népi kismesterségekkel is a kézműves bemutatók során.

A Megyei Értékek kiállítósátránál pedig részt vehetnek a mesterek által tartott kézműves foglalkozásokon. Barcsik Sándornétól szőni, Lovász Ibolyától csuhézni tanulhatnak az érdeklődők. Szelesé Kása Ilona a gyöngyfűzés, Bánföldi Ferenc a fazekasság, Apró Tamás pedig a fafaragás rejtelmeibe avatja be a kíváncsiakat. A hétvége folyamán néptánc együttesek, tánccsoportok, citerazenekarok, népi játékok, könnyűzenei koncertek, bábelőadások, mesemondók, hungarikum játszóház, íjászat, lovaskocsikázás és állatsimogató is várja az érdeklődőket.

 

A kétnapos IV. Helyi Termék Ünnepen néptánc együttesek, tánccsoportok, citerazenekarok, népi játékok, könnyűzenei koncertek, bábelőadások, mesemondók, hungarikum játszóház, íjászat, lovaskocsikázás és állatsimogató is várja a vendégeket.

 

A rendezvényen fellép többek között a Sárfehér Néptáncegyüttes, a Kodály Iskola Néptánc Tanszaka, a Grapevine Show Dance Club, az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület, a Szentkirályi Tánccsoport, a Kurázsi Táncműhely, valamint a Kulturális és Hagyományőrző Civil Kerekasztal előadói is.

 

Aranyhomok Portéka térségi kézműves ajándékkínálattal, Háztájit az asztalra! Tanyai termék vásárral várják a vásárlókat. Foltvarrott, horgolt, hímzett textil termékek, szőttesek, egyedi ékszerek, fa- és bőráruk, szappanok, kerámiák, cserépedények, csuhédíszek, fürjtojásból, tehén- és kecsketejből készült termékek, sertés füstölt húsáruk, lekvárok, szörpök, pástétomok, zöldségkrémek, laskagomba pástétomok lesznek megvásárolhatóak.

A látogatók mindeközben helyi termelők alapanyagaiból készített tájjellegű ínyencségeket is fogyaszthatnak a vásáron.

A rendezvényt Dr. Homoki Tamás Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitja meg. Köszöntőt mond Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója és Szántó István a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke.Kullai Anikó
A fotók a korábbi értéktáras rendezvényeinken készültek.