Bábcsoportvezetői továbbképzés közművelődési szakembereknek
2016. augusztus 23. 08:38

Bábcsoportvezetői továbbképzés közművelődési szakembereknek

A 2016. szeptember – november között a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Bábjátékos Szövetség együttműködése eredményeként megvalósuló bábcsoportvezetői képzés mindazoknak hasznos lehet, akik szívügyüknek tekintik az amatőr bábjátékos hagyományok életben tartását, a gyerekeknek, gyerekekkel bábjátékos produkciók létrehozását, s emellett fontosnak tartják a közösségépítést is. 

Előny, ha a képzésre jelentkező szereti a kézműves alkotómunkát, ha szereti a tartalmas irodalmat, és azt a bábszínház nyelvére lefordítva szívesen közvetítené a nézőknek. Aki tehát jó barátságban van a színházzal, a képzőművészettel, a tánccal és a muzsikával, továbbá szívesen dolgozik csapatban, azt az oktatók és a bábművészet nagy szeretettel várják a képzésre.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet az amatőr művészeti tevékenységek megerősítésének és támogatásának céljából – az innovatív jó gyakorlatok megtartását és elterjesztését kiemelt feladatának tekintve – bábcsoportvezetői szakmai ismereteket és gyakorlatot átadó 60+30 órás továbbképzést kínál azoknak az érettségivel rendelkező közművelődési szakembereknek, valamint kulturális közfoglalkoztatásban részt vevő munkatársaknak, akik érdekeltek a gyermekkorúak számára bábjátékos produkciók létrehozásában, bábjátékkal foglalkozó csoportok vezetésében.

 Bábjátékos gyerekek

A Művelődési Intézet a bábcsoportvezetői ismereteket megalapozó szakmai továbbképzést annak a folyamatnak a megállítása érdekében dolgozta ki, melynek során a szakmai vezető hiányában tömegesen szűnnek meg bábos gyermekcsoportok. A tendencia csökkentése mellett a Művelődési Intézet a bábjátszás komplex készség-, képesség- és személyiségfejlesztő, kreativitást és innovatív gondolkodást serkentő hatására építve kívánja elősegíteni új közösségek alakulását és a már meglévő csoportok fennmaradását.

 

A „Bábcsoportvezetői alapismeretek I.” 60 órás, valamint a kidolgozás alatt álló „Bábcsoportvezető alapismeretek II.” 30 órás képzés hosszú távú célja, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet e két, régiós szinten meghirdetett, térítésmentesen igénybe vehető, egymásra épülő akkreditált szakmai továbbképzés elősegítse a magyarországi amatőr bábjátékos mozgalom terjedését és újjáéledését. Az intézmény a képzés lebonyolítását az alábbi 6 bábszínházzal együttműködve, a partnerek neve mellett feltüntetett helyszíneken tervezi, csoportonként 12-20 fő résztvevővel:

 

- Báb-Szín-Tér Műhely – Kaposvár (Somogy megye)

- Ciróka Bábszínház – Kecskemét (Bács-Kiskun megye)

- Harlekin Bábszínház – Eger (Heves megye)

- Mesebolt Bábszínház – Szombathely (Vas megye)

- Napsugár Bábszínház – Békéscsaba (Békés megye)

- Vojtina Bábszínház – Debrecen (Hajdú-Bihar megye)

 

A képzések a Magyar Bábjátékos Egyesület szakembereinek és a jól működő hivatásos bábszínházak művészeinek, rendezőinek, háttérmunkásainak bevonásával nyújtanak a résztvevők számára tartalmas szakmai információt és gyakorlatot. A képzés résztvevői a bábszínházak műhelyeiben első kézből tapasztalhatják meg a bábkészítés technikáit és a „bábjáték” praktikáit.

 

Az érdeklődő közművelődési szakemberek első körben a „Bábcsoportvezetői alapismeretek I.” 60 órás képzés hat kijelölt képzési helyszínére adhatják be jelentkezésüket.

 

A „BÁBCSOPORTVEZETŐI ALAPISMERETEK I.” képzés fontos tudnivalói:

A képzés célja: A továbbképzés rövidtávú célja, hogy a képzésben résztvevők olyan új, korszerű, innovatív bábművészeti technikákat, tendenciákat és módszereket sajátítsanak el, melyek segítségével alkalmassá válnak bábcsoportok vezetésére. A képzés célja továbbá a bábjátszás-bábkészítés alapjainak elsajátítása, a dramatizálás, az animáció és a szcenikai ismeretek megismerése, melyet a képzési tevékenység megvalósításába bevont bábszínházakban zajló aktív műhelymunka erősít. Cél, hogy a képzésben résztvevők a bábcsoportok tagjainak fejlesztését a korszerű elvárásoknak megfelelően tudják végezni.

 

A képzés térítésmentes, de a képzési helyszínre történő utazás önköltséges.

 

Jelentkezés a képzésre…

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 8. (csütörtök) 16:00

A jelentkezés feltételei: középfokú iskolai végzettség (érettségi). Előnyt jelent: kulturális területű szakképzettség.  Motivációs levél megírása és elküldése a kepzes@nmi.hu e-mail címre.

 

A jelentkezést ajánljuk: elsősorban közművelődési szakembereknek, illetve olyan, minimum középfokú iskolai végzettséggel rendelkező érdeklődőknek, akik szívügyüknek tekintik a bábjátékos hagyományok újraélesztését, motiváltak a gyermekkorúak számára indított bábjátékos produkciók létrehozásában, valamint a bábjátékkal foglalkozó csoportok vezetésében.

(A képzésre a Nemzeti Művelődési Intézet IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Programjában részt vevő kulturális közfoglalkoztatottak jelentkezését is fogadjuk. A kulturális közfoglalkoztatott képzésben való részvételről a Művelődési Intézet vezetősége hoz döntést.)

 Bábjátékos gyermek

A képzés tervezett helyszínei:

A képzést az alábbi hat településen tervezik indítani a szervezők (helyszínválasztásra az online jelentkezés során van lehetőség):

-          Bács-Kiskun megye – Kecskemét

-          Békés megye – Békéscsaba

-          Hajdú-Bihar megye – Debrecen

-          Heves megye – Eger

-          Somogy megye – Kaposvár

-          Vas megye – Szombathely

 

A képzés ütemezése: 8 alkalom /4x7 óra és 4x8 óra/ (+4 alkalom – 30 órás továbbképzés)

Tervezett képzési napok: 1 hónap (4 hét); heti 2 nap (péntek - szombat)

A képzés eredményes teljesítésének támogatásáért egy – kifejezetten a „Bábcsoportvezetői alapismeretek I.” képzéshez elkészített – a magyarországi bábjátszás elismert szakemberei által szerkesztett komplex tananyagcsomagot teszünk elérhetővé résztvevőink számára.

 

A képzés lebonyolításának időtartama: 2016. szeptember – november

 

/storage/files/files/B__bcsoportvezet__i_alapismeretek_I__k__pz__si_t__j__koztat___jav_,pdf típusú fájlBővebb információ a Bábcsoportvezetői képzésről...