A szomszéd rétje mindig zöldebb?
2016. szeptember 21. 16:59

A szomszéd rétje mindig zöldebb?


A Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központja 2016. szeptember 27-én és 28-án ötödik alkalommal rendezi meg a tapasztalati tanulás módszertanára épülő őszi látóútját Szomszédnéző címmel, mely ezúttal Nógrád megye öt településére irányul.

Mások helyzete mindig jobbnak tűnik, mint a magunké  erre utal a mindenki által ismert „A szomszéd rétje mindig zöldebb” közmondásunk. De zöldebb-e valóban, és ha igen, mitől? Hogyan lehetséges, hogy az egyik településen a rét valóban zöldebb, mint a tőle csupán 5-10 km-re lévő településen?

 

Sok más kérdés mellett erre is keresi a választ az a 22 fős delegáció, akik a Duna túloldaláról érkeznek majd Szécsényfelfaluba, Varsányra, Hollókőre, Kozárdra és Szurdokpüspökibe a kétnapos látóútra, elfogadva a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központ meghívását.

 

Az Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központja – mely a közösségi művelődés szemlélet terjesztését, a közösségi cselekvőképesség fejlesztését tűzte ki célul azzal az elgondolással, hittel és tapasztalattal, hogy a „mindig zöldebb érzés” jelentős cselekvésre sarkalló erő –, évről-évre szervez különböző településekre látóutakat.

 

E mostani, a tapasztalati tanulás témakörét körüljáró látóút homlokterében a társadalmi vállalkozások mellett a helyi értékek feltárása, élővé tétele és a jövőnek történő átörökítése, valamint az élhető és megtartó település fejlesztésére irányuló kezdeményezések állnak.

 

A település- és vidékfejlesztés, valamint a helyi értékek közösség általi feltárásának és továbbéltetésének, mint jó gyakorlatnak a megismerésére, tanulmányozására ezúttal Baranya, Somogy, Tolna, Fejér és Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyéből érkeznek polgármesterek, közművelődési szakemberek, a helyi civil élet képviselői, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának egy-egy munkatársa.

 

Információ: 

Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Központja