„Tudatos pénzügyeink” – pénzügyi kultúra fejlesztése
2016. november 22. 13:00

„Tudatos pénzügyeink” – pénzügyi kultúra fejlesztése

A Nemzeti Művelődési Intézet az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesülettel együttműködésben 2016. október 17. október és október 27. között bonyolította le a „Tudatos pénzügyeink – Gazdasági, pénzügyi, közpénzügyi alapismeretek” elnevezésű 30 órás tréning első pilot programját. A képzésnek a Nemzeti Művelődési Intézet adott otthont. A tréningen a Nemzeti Művelődési Intézet közalkalmazott és közfoglalkoztatott munkatársai vehettek részt, akik az ország különböző pontjairól érkeztek. 

Az Állami Számvevőszék szakmai közreműködésével kidolgozott képzés a Pénzügyi Kultúra Projekt keretében indult azzal a céllal, hogy erősítse és fejlessze a felnőtt lakosság pénzügyi tudatosságát. A tréning során az elmélet mellett gyakorlati feladatokon keresztül mélyíthették el az átadott ismereteket a résztvevők. Az Econventio Egyesület által kidolgozott tematika mentén a programban résztvevők a pénzügyi alapfogalmak megismerésén túl betekinthettek a pénzügyek, a piac, a munka világába, valamint megismerkedhettek a bankrendszerekkel, az öngondoskodás lehetőségeivel valamint a közpénzügyekkel is. A tréning sikeres elvégzéséért tizennyolc kulturális közfoglalkoztatott, valamint tizenkét főállású munkatárs vehette át elismerő oklevelét.

 

Sápi Ákos, az Econventio Egyesület elnöke köszönti a részvevőket

 

A mintaprogramként lebonyolított pilot képzést az együttműködő partnerek eredményesnek értékelték, és a résztvevők visszajelzése is pozitív volt. Utóbbiak külön kiemelték az életszerű, színes feladatok és az átadott pénzügyi ismeretek hasznosságát. Volt, aki azért kapcsolódott be a képzésbe, hogy felelevenítse a pénzügyi tudását, volt, aki a képzésen elhangzott információk segítségével rendszerezni tudta a meglévő, eddigi élete során megszerzett tudást és volt olyan is, akinek kifejezetten a pénzügyi alapfogalmak megismerése jelentette a tanfolyam értékét.

A program partnerei értékelik a megvalósult eredményeket és ezek figyelembe vételével tervezik a további együttműködést a pénzügyi kultúra fejlesztésében.