Magyarországi kulturális utak

Via Sancti Martini Szent Márton Európai Kulturális Útvonal

Via Sancti Martini
Szent Márton Európai Kulturális Útvonal
www.viasanctimartini.eu 

 

Útirány: Szombathely – Ljubljana – Velence – Pavia – Lyon – Tours – Candes-Saint-Martin (~1800 km). Az út Márton szülőhelyétől (Szombathely) halálának helyszínéig (Candes) vezet.

Az útvonal magyarországi szakasza Szombathelytől Kercaszomorig tart. 

Jelzése a sárga sáv.  Sárga sáv

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal „gazdaszervezete”, a Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata (Réseau Européen des Centres Culturels Saint Martin) 2012-ben alakult meg. A politikai szervezetektől és felekezetektől független civil szervezet lehetőséget ad az útvonal fejlesztésén munkálkodó Szent Márton Kulturális Központok munkájának összehangolására. A Hálózat 2012-ben tudományos tanácsot is létrehozott. 

 

Tagszervezetei:

- Centre Culturel Européen Saint Martin de Tours - Franciaország
- Centru Culturale San Martinu, Corsica - Franciaország
- Sint Maartensberaad, Utrecht – Hollandia
- Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa
- Kulturni centar sveti Martin – Horvátország
- Kulturni center sv. Martin Tourski – Szlovénia
- Centro Culturale San Martino, Regione Lombardia – Olaszország
- Centro Culturale San Martino, Regione Veneto – Olaszország

Mindegyik tagszervezet civil szervezetként működik. Az adminisztratív székhely Tours-ban van. A Hálózat soros elnökét évente más – más ország delegálja (2012-ben: Franciaország, 2013-ban: Horvátország, 2014-ben: Szlovénia, 2015-ben Olaszország). Magyarországra a 2016-os jubileumi évben (Szent Márton születésének 1700. évfordulója) kerül sor.

 

2013 májusában a Kulturális Útvonalak Európai Intézete javaslatára az Európa Tanács illetékes bizottsága a Via Sancti Martini – Szent Márton Utat, annak kiemelkedő jelentősége miatt újabb három évre az „Európa Tanács kulturális útvonalává” nyilvánította.

A Via Sancti Martini – Szent Márton Úthoz kapcsolódó elnevezések és jelképek használatára a Hálózat és annak tagszervezetei jogosultak. Ugyancsak a Hálózat (illetve tagszervezetei) adhatja ki az útvonalra érvényes zarándokigazolványokat/igazoló füzeteket.

A Szent Márton Út magyarországi tagszervezete a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa.

A Hálózat a következő években várhatóan további tagszervezetekkel bővül. (A Szent Márton Út flamand, lengyel, cseh és német szervezeteinek megalakítására érkezett kezdeményezés.)

 A képen a kisújbányai Szent Márton templom látható ( Via Divide Caritatem - Szent Márton Út Baranyában )

Aktualitások:

1.) 2014. február 27. Zarándokutak és zarándoklatok - bemutatkozik a Szent Márton út (Párbeszéd Háza - Loyola Kávézó, Budapest)

 

 2.) 2014-ben Tanja Orel Šturm a Kulturni Centar sv Martin Tourski - Slovenija elnöke tölti be a Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata soros elnöki tisztségét. Ennek megfelelően a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalat fenntartó szervezetek éves közgyűlésének is Szlovénia ad otthont. A szeptember 19 - 20-i program három részből áll. Az első napon tudományos szimpóziumot rendeznek a Maribori Egyetemen, a második napon a Maribori Regionális Múzeum lesz a "Hálózat" közgyűlésének helyszíne. Az esemény idejére tervezik a szlovéniai Szent Márton út Zreče-től Logatec-ig tartó újabb szakaszának átadását is.

 

 3.) A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa szervezésében minden év novemberében Szent Márton képét viselő zászlóval egy lelkes zarándokcsoport járja végig Budapestnek a szent emlékét őrző kápolnáját, múzeumait és templomait. 2014-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Via Sancti Martini Budapesten elnevezésű zarándoklat.

 

 4.) A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa baranyai munkacsoportjának szervezésében került kialakításra Baranya megyében 2013-ban a Via Divide Caritatem – Szent Márton Út Baranyában elnevezésű regionális út, melynek jelzése: Szent Márton Útja Baranyában

(Az egyházmegyék közül a Pécsi Egyházmegyében található a legtöbb magyarországi Szent Márton templom illetve Szent Márton nevét viselő település).

Az 500 km hosszúra tervezett útvonalból eddig az első 100 km-es körút készült el.

 

5.) A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa baranyai munkacsoportja 2013. július 1-én Horvátország EU csatlakozása alkalmából Illocska – Szent Márton templom – Beli Manastir (Pélmonostor) Szent Márton templom – Illocska (24 km) útvonalon „Szent Mártonnal határokon át” mottóval zarándoktúrát szervezett.

 

6.) 2013 májusában közel 500 zarándok érkezett kétnapos gyalogos zarándoklatra a Szombathelyi egyházmegyébe Németországból, a Rottenburg- Stuttgarti Egyházmegyéből, melynek védőszentje szintén Szent Márton. A csoport a Via Sancti Martini Gyöngyösfalu – Szombathely – Ják szakaszát járta végig.

 

Zarándokok Németországból, a Rottenburg- Stuttgarti Egyházmegyéből

 

7.) 2013. november 8-án megnyílt Szombathelyen a Szent Márton Zarándokiroda (Karmelita u.1. Telefon +36 94 514-340; e-mail: stmartin@martineum.hu ).

A Zarándokiroda a Szombathelyi Egyházmegye hivatalos irodája, melynek a Szent Márton szülővárosába érkező zarándokok, zarándokcsoportok fogadása és zarándoklatuk helyi szervezése az egyik feladata. Elsődleges célja, hogy az ide érkező zarándokoknak a lehető legteljesebb lelki élményben legyen részük, miközben megismerhetik Szombathely és az Egyházmegye Szent Mártonhoz köthető nevezetességeit. (Szentmisék megszervezése, templomok, múzeum megtekintése, idegenvezetés és egyéb lelki programok, konferencia, előadások megszervezése.)

 

8.) A Szent Márton Úthoz kapcsolódó turisztikai fejlesztések Igalon:  

a projekt keretében a település a meglévő fürdő mellett, a vallási, történelmi hagyományaiból építkezve kíván európai színvonalú zarándokhellyé válni a Szent Márton Útja állomásaként. Ennek érdekében az Európai Unió támogatásával többségében városközponti helyszínek újulnak majd meg és válnak a nagyközönség számára is látogathatóvá 2014 közepéig. http://sztmarton-igal.hu

 

9.)      SAVARIA - SOPIANAE - SIRMIUM - ókeresztény út, tervezett jelzése: Ókeresztény útvonal jelzése

Az ókori Pannónia három legjelentősebb ókeresztény központja Savaria (Szombathely), Sopianae (Pécs) és a ma Szerbiában fekvő Sirmium (Sremska Mitrovica, Szávaszentdemeter) volt. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonalhoz csatlakozó új útvonal, az Ókeresztény út, ezt a három települést köti össze. A Magyarország területén vezető út áll közelebb a megvalósításhoz, a horvát és a szerb útszakasz még tervezés alatt áll.

A Szent Márton út szervezeteinek októberi zágrábi közgyűlése az új útirányt jóváhagyta, így a „Via Sancti Martini" részeként ez az útvonal is jelölhető az „Európa Tanács Kulturális Útvonala” címmel.

 

10.)  Ferenc pápa 2016-ban, Szent Márton születésének 1700. évfordulóján Magyarországra látogat.

 

 

European Historic Thermal Towns Association

Termál örökség és fürdővárosok tematikus útja

www.ehtta.eu 

 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., mely 12 budapesti gyógyfürdőt és strandot üzemeltet a városban, 2010-ben – a várost képviselve - csatlakozott a European Historical Thermal Towns Association szövetséghez, melynek célja az európai fürdővárosok együttműködése, a fürdővárosok népszerűsítése. Az éves tagdíj 3000 EUR. A szövetség promóciós tevékenysége eredményeként közös kiadványt, filmet készített, illetve számos rendezvényen népszerűsíti a fürdőket. A szövetségben való tagság egyidejűleg a “Termál örökség és fürdővárosok tematikus útjához” való csatlakozást is jelenti.

 

Budapest részvételének különlegessége, hogy a többi várossal ellentétben a magyar főváros nemcsak fürdővárosként ismert, mint Baden-Baden, Karlovy Vary stb., hanem számos egyéb vonzerővel rendelkezik, mint a kultúra, gasztronómia, stb. Budapest további eltérő tulajdonsága a többi tagvárossal szemben a város nagysága is, hiszen egy-egy kisebb fürdővárosban könnyebb együttműködést kialakítani a városban működő partnerekkel, mint egy fővárosban.

  

 

2013-ban a szövetség keretein belül 9 tag 6 országból (Belgium, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Németország) egy külön projektet indított, melyhez önrész fizetése mellett európai uniós forrásokat vontak be. A SOURCE projekt célja ezen fürdővárosok kulturális együttműködése és az interkulturális párbeszéd. A project keretén belül a résztvevő fürdővárosokban kulturális rendezvények, “Cafés of Europe” kerülnek megszervezésre, megidézve a XIX. századi fürdővilágot, amikor a fürdők nemcsak a gyógyulás és egészségmegőrzés, hanem a különböző társadalmi osztályok találkozási pontjai, politikai, intellektuális és művészeti körök találkozóinak helyszínei voltak. További információ a Budapest gyógyfürdőkről: www.budapestgyogyfurdoi.hu 

 

 

 

Jewisharitage.org

 

Európai Zsidó Kulturális Útvonal / The European Routes of Jewish Heritage

jewisheritage.org

 

 A zsidó kulturális örökség kiemelt európai emlékeit – köztük zsinagógákat, rituális fürdőket, temetőket, zsidónegyedeket, múzeumokat – érintő kulturális útvonalat 2005 decemberében az Európa Tanács „Fő kulturális útvonalként” ismerte el. Az útvonal célja, hogy a nagyközönség számára elérhetővé és megismerhetővé tegye a zsidó kulturális kincseket.  Az Európai Zsidó Kulturális Útvonal fejlesztője, és projektgazdája az European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage / Európai Szövetség a Zsidó Kultúra és Örökség Megőrzéséért és Terjesztéséért. A szövetség kiemelt nemzetközi rendezvénysorozata az Európai Zsidó Kultúra Napja, mely az Európai Zsidó Kulturális Útvonal desztinációival számos közös ponttal bír. 

 

 

Az Európai Zsidó Kulturális Útvonal két fő útja:

 

1.) Architectural Modernism in European Synagogues / Építészeti modernizmus az európai zsinagógákban

 

2.) Közép- és Kelet Európa fa zsinagógái

 

Érintett országok: Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Svájc.

 

Nemzetközi ernyőszervezet: European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage / Európai Szövetség a Zsidó Kultúra és Örökség Megőrzéséért és Terjesztéséért

 

A Szövetség nemzetközi hálózatokkal rendelkező szervezetei: B'nai B'rith Europe, Red de Juderias de España – Caminos de Sefarad, 2012 júniusa óta: European Council of Jewish Communities (ECJC)

 

Honlap: jewisheritage.org

 

Kapcsolat:

 

European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage

Secretary Office

Carrer Sant Llorenç, s/n

Tel. + 34 972 41 41 46 (9:00 AM - 1:00 PM, Mon-Fri), fax: + 34 972 41 41 47

Post Office Box 379 - 17080 GIRONA, Spain; aepj@jewisheritage.org

Budapesten az Európai Zsidó Kulturális Útvonalnak két desztinációja található: a Kazinczy utcai zsinagóga, valamint a Hősök temploma – mindkettő az Építészeti modernizmus az európai zsinagógákban útvonal része.

 

Magyar kapcsolattartó:

 

Magyar Zsidó Kulturális Egyesület – Deák Andrea

1065 Budapest, Révay utca 16.

Tel. +36 1 311 6665

 

www.mazsike.hu

 

 

/storage/files/files/Eur__pai_Zsid___Kult__ra_napja,doc típusú fájlProgramok az Európai Zsidó Kulturális Útvonalhoz kapcsolódva, európai partnerszervezetekkel együttműködésben Magyarországon...

 

Kaposvár, Szivárvány Kultúrpalota, szecessziós terembelső, fotó: ifj Lőrincz Ferenc

 

Az Art Nouveau Európai Útja / Szecesszió és ökológia

http://www.artnouveau-net.eu/

 

Az Európai Art Nouveau hálózata, a szecessziós örökség körül kialakult nemzetközi együttműködés már 15 éve létezik, 2013-ban Europa Nostra-díjra érdemesült, 2014-ben pedig az Európai Tanács Kulturális Útvonala címet nyerte el. 2014 áprilisában a kormány zöld utat engedett a magyar részvételnek. Az európai Art Nouveau hálózat többek között nemzetközi kutatásokban, cserekapcsolatokban, szimpóziumokban és workshopokban, turisztikai programok kidolgozásában és szervezésében működik együtt. A hálózat eddigi európai projektjei: Art Nouveau & Ecology (2010-2015); Art Nouveau & Society (2005-2008); Art Nouveau in Progress (2001-2004); Launch phase – előkészítés (1999-2000).

 

A jelenlegi, Art Nouveau & Ecology projekt együttműködői:

Projektvezető : Direction of Monuments and Sites of the Brussels-Capital Region (BE)

Együttműködők: Ålesund (NO), Aveiro (PT), Bad Nauheim (DE), Barcelona (ES), Bruxelles-Brussel (BE), Helsinki (FI), Ljubljana (SL), Nancy (FR), Regione Lombardia (IT), Rīga (LV), Terrassa (ES).

Partnerek: Glasgow (UK), La Chaux-de-Fonds (CH), La Habana Vieja (CU).

A magyar részvételt illetőleg a szervezők bíznak benne, hogy Budapest mellett Pécs, Kaposvár, Kecskemét és még több magyar város szecessziós öröksége fölkerülhet az európai térképre. A tervek között szerepel többek között virtuális Art Nouveau tudásbázisok felállítása, a szecessziós emlékek elevenné tétele, turisztikai marketing kiépítése a szecesszió körül. A magyar részvétel felelőse Dr. Keserü Katalin művészettörténész professzor, a téma elismert, nemzetközi rangú kutatója, aki a Szín Közösségi Művelődés folyóirat 2014/4. számában az Art Nouveau Európai Útja kínálta lehetőségeket így foglalta össze:

„A többi európai kulturális útvonallal is érintkező szecessziós fürdőink (Gellért, Hungária, Széchenyi fürdők), zsinagógáink vagy a korszak jellegzetes épülettípusába tartozó kultúrpalotáink gazdagsága (Zeneakadémia) esetében kijelenthetjük, hogy máris részei az európai kulturális turizmusnak.  Az olyan sajátos épületeink, mint amilyenek az alföldi városházák és kaszinók, a munkás és más lakótelepek vagy akár a budapesti Állat- és Növénykert, a speciális múzeumok (Zsolnay, Rippl-Rónai, Róth Miksa, Gödöllői Városi Múzeum, Kecskeméti Galéria) ismeretében pedig azt, hogy a kulturális útvonalra felfűzve vonzani fogják a látogatókat. (…) Az Európai Art Nouveau út a legjobb pillanatban ért el hozzánk ahhoz, hogy e gazdag örökség védelmére és az anyagi szükségletekre a kormány és az önkormányzatok is felfigyeljenek. Ne felejtsük el, hogy a magyar szecesszió nem állt meg a mai országhatároknál! Nagyváradon át Marosvásárhelyig, Szabadkán át az egész Vajdaságra kiterjedt, nem beszélve a többi földrajzi irányokról, ezért kiváltképp érdemes a kulturális diplomáciával is összekötni az Art Nouveau programot.”

 

Magyar kapcsolattartó:

Iparművészeti Múzeum

Budapest, Üllői út 33-37.

HU - 1091 BUDAPEST

+ 36 1 456 5100

www.imm.hu

Email: info@imm.hu