Szent Márton nyomában a Balaton-felvidéken
2016. augusztus 08. 12:28

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa gondozásában jelent meg a Szent Márton nyomában a Balaton-felvidéken című, igényes kiállítású 24 oldalas füzet, melynek bemutatójára 2016. augusztus 2-án került sor Tapolcán, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum történelmi levegőt árasztó udvarának árnyas fái alatt, és amelyen a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája is részt vett.

Szent Márton püspök, Európa egyik legnépszerűbb szentje a pannóniai Savariában, a mai Szombathelyen született 316-ban; idén évfordulós események sorával emlékeznek rá Európa-szerte. Számos település viseli a nevét, templomok ezreinek patrónusa. A most megjelent füzet a Balaton-felvidéken található emlékhelyeket, templomokat mutatja be.

 

A bemutatón sok érdekes és hasznos információval gazdagította az érdeklődőket Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa elnöke, Feiszt György az egyesület elnökségének tagja, nyugalmazott levéltáros, a füzet szövegének összeállítója, valamint dr. Décsey Sándor, a múzeum igazgatója.

 

A hivatalos füzetbemutató után sokan hozzászóltak a témához, volt, aki újabb adalékkal szolgált a püspök emlékezetével kapcsolatban, volt, aki saját kutatási anyagát mutatta be, de jó ötletek, tapasztalatok is elhangzottak a beszélgetés során, amelyek az Intézet számára is érdekesek, feldolgozásra, továbbgondolásra alkalmasak lehetnek. Keszthelyről, Káptalantótiból, Óbudavárról, Sümegről, Nyírespusztáról, Veszprémből és Tapolcáról is voltak résztvevők.

 

Hasonló jó gyakorlatok bemutatására is sor kerül majd azon a 3 napos konferencián, amelyet a Nemzeti Művelődési Intézet és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa közösen szervez 2016. szeptember 29-e és október 1-je között Szombathelyen, a Szent Márton Emlékév jegyében.

 

Baloghné Uracs Marianna