Szeged is csatlakozott a szecessziós városok hálózatához
2016. június 02. 15:19

A szegedi Móritz-ház homlokzataAz Art Nouveau Európai Útjáért is felelős Réseau Art Nouveau Network április 23-i közgyűlését követően a szecessziós városok nemzetközi hálózatának új tagjaként köszöntötte Szeged városát.

Az Art Nouveau stílus jegyei számtalan helyen fedezhetőek fel a szegedi városképben. A stílus kibontakozását elősegítette, hogy a várost sújtó 1879-es árvíz következményeként a városközpont nagy részét újjá kellett építeni. Emellett a felvilágosult, tehetős szegedi elit és az építkezési beruházásokra éhes tőkések is ideális körülményeket biztosítottak az új irányzat elterjedéséhez.

 

Szegeden közel egy évtized alatt közel ötven új épületet emeltek szecessziós stílusban, de az Art Nouveau hatására megtervezett csodálatos belterek és szobrok is fellelhetőek a városban. Emellett az irányzatnak több ágazata is képviselve van, így például a Lechner Ödön-féle, magyar népművészeti motívumokkal dolgozó iskola, a bécsi és berlini iskolák, valamint a helyi tervezők saját variációi az Art Nouveau témáira.

 

A hálózathoz való csatlakozás újabb forrásokkal szolgálhat majd a szegedi szecessziós épületek felújítására, valamint lehetőséget ad az Art Nouveau Európai Útjának Szegedre való kibővítésére is.

 

Forrás: Artnouveau-net.eu