Megnyílt a Via Sancti Martini középső útvonala
2016. szeptember 09. 10:11

A zarándokút megnyitója2016. szeptember 3-án a szombathelyi Szent Márton templomból, Márton szülőhelyéről indult el egy szimbolikus köpeny formájában az a szakrális staféta, melyet az új, „Via Sancti Martini“ Zarándokút középső útvonalán található egyházmegyék adnak kézről-kézre, kisebb-nagyobb ünnepségek keretében, hírül adva a lakosságnak, hogy megnyílt az út, várja a zarándokokat.

Az útvonal Szombathelyről kiindulva Ólmodnál lép be a Győri Egyházmegye területére és Kópházánál hagyja el azt, s megy tovább Eisenstadt felé. Áthalad Ausztrián, Passaunál belép Németországba, majd Trier városától nem messze Luxemburgba ér. Arlonnál érinti Belgiumot, végül Párizson át érkezik meg Tours-ba, ahol Márton püspök volt, s ahol sírja található. Az úthálózat hossza kb.2500 km.

 

Magyarországon a Szombathelyi Egyházmegyét képviselő Schauermann János plébános, az ólmodi Szent Márton templomban adta át a köpenyt a Győri Egyházmegyét képviselő Dumovits István esperesnek, 2016. szeptember 3-án 15 órakor.

A zarándokút megnyitója

A Győri Egyházmegye képviseletében Németh Antal plébános és Ólmod polgármestere, Hergovits Vince adták tovább a köpenyt, szeptember 4-én 15 órakor, a kópházi Szent Márton templomban az Eisenstadti Egyházmegyét képviselő Pál László püspöki vikáriusnak, Mg. Johannes Artnernak és az Ausztriából érkezett közel 20 zarándoknak.

 

A kis templomok megteltek a hívekkel. Kópházán, az Eisenstadtból érkezett Püspöki vikárius, Pál László, a szentmisét az alábbi gondolatokkal zárta: „Az elmúlt egy órában igazi európainak érezte magát. Három nyelven ünnepeltük a szentmisét és ez nem bűn. Szeretetben tudtunk együtt ünnepelni, egymáshoz közeledni, egymást elfogadni. Ha mindez mindig így lenne, a világ és Európa sokkal-sokkal szebb lenne.

 

Mindkét napon részt vettek a Martinusgemeinschaft Rottenburg-Stuttgart képviselői: Achim Wicker igazgató, Constantin Weyrich elnök helyettes és Derksen Gyöngyi magyarországi referens.

 

 

Az út megnyitója német nyelven – tematikus blog tudósítása...

Az útnak önálló honlapja is van, mely folyamatos feltöltés alatt áll...