Közgyűlést tartottak a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal tagjai Sárospatakon
2016. november 16. 16:24

Az elmúlt év összegzésére közgyűlést tartottak 2016. október 28-án Sárospatakon, az Újbástya Rendezvénycentrumban a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal tagjai. A Nemzeti Művelődési Intézet partnerszervezetének, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért kulturális közösségi munkatársa az útvonal megalakulásától segíti a munkaszervezet munkáját, így az egyik fő szervezője volt a közgyűlésnek.

A Rákóczi Európai Kulturális Útvonal hivatalosan 2016. februárjában, alakult meg Sárospataki kezdeményezésre a lengyelországi Jaroslawban. Alapító tagjai a visegrádi országok települései, intézményei és civil szervezetei. Magyarországról Sárospatak, Kőszeg, Miskolc, Szécsény önkormányzata, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma (a sárospataki Rákóczi-vár), és a Bodrogközi EGTC. Lengyelországból Jaroslaw település önkormányzata, Jaroslawi Keresztény Kulturális Központ; Jaroslawi Lengyel- Magyar Baráti Társaság; Konzulok Klubja, Jaroslaw. Csehországból Jindrichúv Hradec, Szlovákiából Velky Saris, Svídnik és Zborov. A 14 alapítót követően hamarosan újabb tagokat köszönthettek az útvonal települései között; Romhány, Köröm, Háromhuta, Regéc, Ónod.

Közös cél, hogy a partnerek, a fejedelem életművének minél szélesebb körű megismertetésén túl II. Rákóczi Ferenc kultusza nyomán egységes tudásközpont jöjjön majd létre, turisztikai hozzáadott értéket teremtenek, élő kulturális és oktatási kapcsolatot hoznak létre, elősegítik a cserekapcsolatok kialakulását, ami a meglévő bázisra alapozva partnerségi együttműködést eredményez a közintézmények a magánvállalkozások, az oktatási és kulturális résztvevők és a polgárok között.

2016. október 29-én Rákóczi fejedelem újratemetésének 110. évfordulóján koszorúzással tisztelegtek Kassán a Szent Erzsébet Dómban nyugvó Nagyságos Fejedelem előtt. A közgyűlésen mind Jaroslaw, mind Sárospatak települések polgármestere azt hangsúlyozta, a közös cél elérésére a kezdeti két-három tagot követően, mára már 16 település és 4 civil szervezet fogott össze.

A program nem csupán konferenciák szervezését, ismeretterjesztő kiadványok elkészítését és marketing célokat szolgál, iskolai csoportok utaztatására és egységes turisztikai rendszer kialakítására is lehetőséget biztosít. Ezzel pedig olyan folyamat gyorsulhat fel, amely lehetőséget ad arra, hogy az Európa Tanács által hivatalosan elismert Európai Kulturális Útvonal minősítést kapjon a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal. Ezt nagyjából a Kéktúra rendszeréhez lehet hasonlítani, vagyis minden helyen pecsétes igazolás, egységes rendszer állna a turisták, zarándokok előtt. Hosszú távú cél, hogy 2018-tól Borsitól Varsón keresztül Sárospatakon át egészen Rodostóig számos település lenne tematikusan bejárható.

 

Bosch Marietta - kulturális közösségi munkás