Felavatták az Alföldi Szent Márton Zarándokutat
2016. június 01. 14:06

Ünnepélyes keretek között avatták fel az Alföldi Szent Márton Zarándokutat május 7-én Kunszentmártonban. Az új, Tiszapüspöki és Kunszentmárton között húzódó útvonalat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség kezdeményezésére jelölték ki.

A program délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődött Kovács Péter püspöki helynök, gyulai plébános celebrálásával és a Szent Márton-énekkar közreműködésével. Ezt Péntek Ágnes református lelkész gondolatai követték, majd a résztvevők a kunszentmártoni Szent Márton nagytemplom melletti térre vonultak a zarándokút megnyitójára.

 

Az átadást Dr. Barna Gábor néprajzkutató bevezető gondolatai indították, majd az egybegyűlteket Wenner-Várkonyi Attila polgármester köszöntötte. Ezt követően a rendezvény díszvendége, Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár mondott beszédet, majd Hegedűs Istvánné Herman Klára, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség elnöke ismertette az új útvonalat. Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke is köszönetet mondott az útvonal létrehozásában közreműködők munkájáért.

 

Az ünnepélyes beszédeket követően Muzsik Tamás református lelkész és Kalaman János plébániai kormányzó megáldották a zarándokokat és a zarándokigazolványokat. Az átadás zárásaként Dr. Barna Gábor gondolatai hangzottak el Modern kulturális utak, vallási turistautak címmel.

 

Az új, piros STM jelzéssel jelölt útvonal mintegy 100 km-en át húzódik Kunszentmárton és Tiszapüspöki között. Számos települést érint a tiszazugi és Tisza-menti térségben, és egyaránt szolgál természeti, építészeti és kulturális látnivalókkal. Az útvonalra tartók zarándokigazolványt a kunszentmártoni Szent Márton Látogatóközpontban igényelhetnek (5440 Kunszentmárton, Köztársaság tér 3.).