Az Iparművészeti Múzeum a Réseau Art Nouveau Networkben
2016. június 02. 13:13

Szecesszió2016-tól az Iparművészeti Múzeum képviseli Budapestet a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szervezetben. Az 1999-ben néhány alapító tag kezdeményezéseként létrejött szecessziós városok hálózata ma már több mint 20 tagot számlál, munkájában Európa-szerte vesznek részt városok, s Európán kívüli tagja is van. 

A brüsszeli központú szervezet 2014 óta az Európa Tanács Kulturális Útvonalai közé tartozik. Csatlakozott tagjai valamennyien jelentős szecessziós örökséggel bíró városok, amelyekben kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, a kapcsolódó művészeti emlékek megőrzése. Az egyes városok képviseletében különböző profilú intézmények vesznek részt a szervezet munkájában; a múzeumok, egyetemek, városi fenntartású intézmények együttműködésének köszönhetően a szakmai és tudományos szempontokon túl kulturális és turisztikai célok is megvalósulnak.

 

A RANN részt vesz európai pályázati projektekben, melyeknek keretein belül szakmai találkozók, konferenciák, vándorkiállítások szervezésével, valamint kiadványok készítésével járul hozzá a szecesszió alaposabb megismeréséhez és mind szélesebb körrel való megismertetéséhez. Célja a szecessziós örökség kutatása, megőrzése, népszerűsítése, s hogy a szakmai közösségek ismeretbővítésén túl a szélesebb közönség figyelmét is felhívja erre az egyedülállóan gazdag és művészettörténetileg sokoldalú korszakra, melynek sokszínűségét a csatlakozott városokban megjelenő szecessziós örökség széles palettája is reprezentálja. A szervezet idei éves közgyűlésének április végén Glasgow adott otthont, ahol az Iparművészeti Múzeum is bemutatkozott és hivatalosan is átvette a magyar főváros képviseletét. Az első eredmények közé tartozik, hogy a magyar kezdeményezésre június 10-én — Lechner Ödön és Antoni Gaudí halálának napján — tartott szecesszió világnapja bekerült az európai szervezet hivatalos programjába is.

 

További információk a Réseau Art Nouveau Network munkájáról és a tagokról a szervezet honlapján...
Coulture-routes.net


Forrás: Iparművészeti Múzeum honlapja