Civil együttműködés, közös akciók a Tatai járásban

Időpont: 2014. november 05. 16:00 - 2014. november 05. 19:00
Rendezvény hatóköre, jellege: szakmai - fórum
Célcsoport: Felnőtt
Régió, megye: Közép-Dunántúl, Komárom-Esztergom

Rendező szerv


Rendezvényszervező:

Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája

Cím:

2800 Tatabánya, Fő tér 4.

Telefonszám:

.

Weboldal:

www.nmi.hu

Helyszín


Cím:

Szomód, Fő u. 21.

Intézmény (szervező):

ÁMK Könyvtár

Intézmény vezetője:

.

Telefonszám:

.

E-mail cím:

E-mail mutatása

Weboldal:

www.nmi.hu

Hogyan működtessük hatékonyan civil szervezetünket, a fenntartható fejlődés tükrében? – A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája 2014. november 5-én folytatja a civil szervezeteknek szóló szakmai fórumsorozatát, közös szervezésben a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal és a Szomódi Helytörténeti és Történelmi Hagyományőrző Egyesülettel. Az esemény a szomódi ÁMK Könyvtárában kerül megrendezésre.

 

A kezdeményezés fő célja, hogy a településeken, kistelepüléseken működő aktív civil szervezetek egymás jó gyakorlataiból merítve, új, a lokális társadalomfejlesztés szempontjából hasznos és jól adaptálható példákat ismerhessenek meg, szakmai kompetenciáikat fejlesszék, lehetőségeik kiszélesedjenek, valamint, hogy kapcsolati tőkéjüket bővítsék.

 

A civil szervezetek együttműködését elősegítő, és egymás jó gyakorlatait bemutató öt alkalmas szakmai rendezvénysorozat megtervezésében több civil szervezet is részt vett. A Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére, az előzetes egyeztetés során öt alkalomra bontott programsorozat, Komárom-Esztergom megye öt járásában kerül megrendezésre. A fórumsorozat fő témája: A civil szervezetek szerepe a helyi közösségek bevonásában, megmozgatásában. További célunk a civil szervezetek számára találkozási és együttműködési lehetőséget biztosítani.

Az előző találkozón, az esztergomi Kaleidoszkóp Házban arra keresték a választ a civilek, hogyan lehet a művészet erejével megmozgatni a helyi közösségeket. Ez alkalommal a fenntartható fejlődés gondolatának körbejárásával értekeznek arról, hogy mitől lehet hatékonyabb egy civil szervezet. A hatékonyság természetesen minden szervezetnél más és más lehet, de mindig vannak közös pontok. Ezek megvizsgálásával és jó példák bemutatásával próbálják meg a problémákat megfejteni és azokra megoldást találni.

 

A második alkalom házigazdája a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és a Szomódi Helytörténeti és Történelmi Hagyományőrző Egyesület. A fórumra 2014. november 5-én kerül sor Civil együttműködés, közös akciók címmel a szomódi ÁMK Könyvtárában (Szomód, Fő u. 21.) délután 16.00 és 19.00 óra között.

 

Az esemény programja:

A Nemzeti Művelődési Intézet bemutatkozása (Komárom-Esztergom Megyei Iroda munkatársa)

A Helytörténeti Egyesület szerepe a falu életében, társadalmi felelősségvállalása (Nemes János, a Szomódi Helytörténeti Egyesület vezetője)

Együttműködés az önkormányzatokkal, Hogyan bővíthetik a szerveztek saját tagságukat, aktivistáik számát? (Keresztesi József, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke)

Civil szervezetek hálózatosodása (Domonkos Ágnes, a Tata és Térsége Civil Társulás elnöke)

Ökológiai lábnyom (Mocsi Ádám, Zöld Sziget Kör Egyesület)

 

Amennyiben felkeltette a program érdeklődését, kérjük, jelezze részvételi szándékát 2014. november 3-ig az alábbi elérhetőségek valamelyikén Pálmai Éva, módszertani referensnél: palmai.eva@nmi.hu; +36 30 218 5110