Programismertető

 ELINDULT A IV. KULTURÁLIS KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAM


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma negyedik alkalommal indította el a Kulturális Közfoglalkoztatási Programot március elsejétől, amelynek keretében a Belügyminisztérium által biztosított 12,1 milliárd forint keretösszegből 8333 résztvevő foglalkoztatására nyílik lehetőség kulturális területen. 

 

Tovább a kapcsolódó hírre...

 

HAMAROSAN INDUL A IV. KULTURÁLIS KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAM

 

A Belügyminisztérium elfogadta a Nemzeti Művelődési Intézet IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program indítására benyújtott kérelmét, így az országszerte több ezer álláskeresőnek a kultúra és közművelődés területén átmeneti foglalkoztatást nyújtó program várhatóan 2016. márciusban újra elindul.

 

Tovább a kapcsolódó hírre

 

A Nemzeti Művelődési Intézet gondozásában megjelenő Szín Közösségi Művelődés folyóirat immár két különszámban is kiemelten foglalkozott a Kulturális Közfoglalkoztatási Programmal. Az országos program eredményeit bemutató lapszámok pdf formátumban az alábbi linkeken elérhetőek és letölthetőek. 

Szín Közösségi Művelődés 19. évfolyam 3. lapszám - különszám a Kulturális Közfoglalkoztatási Programról (mintaprogram)

 

Szín Közösségi Művelődés 20. évfolyam 4. lapszám - különszám a Kulturális Közfoglalkoztatási Programról (2. ütem)

 

/storage/files/files/2016/szin21_1,pdf típusú fájlSzín Közösségi Művelődés 21. évfolyam, 1. lapszám - különszám a Kulturális Közfoglalkoztatási Programról (3. ütem)

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A KÖZFOGLALKOZTATÁSRÓL 

Kormányzati döntés szerint 2016-ban 340 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra. A kormányzat közfoglalkoztatásnak szentelt portálja híreket és széleskörű információkat szolgáltat a közfoglalkoztatás rendszeréről, létszám- és költségadatairól, aktuális és tervezett programjairól, valamint a közfoglalkoztatottakat érintő képzésekről és szolgáltatásokról.
Közfoglalkoztatás - Kormány.hu

 

 

TÁJÉKOZTATÓ A III. KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMRÓL

 

A Nemzeti Művelődési Intézet 2015. március 1-jétől harmadik alkalommal indította el a Kulturális Közfoglalkoztatási Programot melyhez a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Támogatási Programja biztosítja a feltételeket. A támogatásnak köszönhetően 2015. március 1. és 2016 február 29-e között 6100 fő foglalkoztatott részvételével valósulhat meg az értékteremtő Kulturális Közfoglalkoztatási Program harmadik szakasza.


A foglalkoztatási program küldetése, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak tevékenységükkel hozzájáruljanak a települési értékek feltárásához, a helyi rendezvények megvalósításához, a helytörténeti gyűjtemények bővítéséhez, a közösségi élet újraszervezéséhez, valamint a kulturális alapellátás új módszerekkel, tevékenységekkel való bővítéséhez.

 

A mintaprogram és a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program eredményei egyértelműen ezt mutatják: leginkább a pályakezdők, a hátrányos helyzetű térségekben élők, valamint a kis lélekszámú településeken élő munkaképes korú nők helyzetén volt képes javítani a program. A két programban résztvevő közfoglalkoztatottak 11%-a tudott elhelyezkedni a program alatt, majd annak zárása után újabb 11% talált állandó munkát, így a programban résztvevők összesen 22%-a tért vissza az elsődleges munkaerőpiacra.
A jelenlegi, III. Kulturális Közfoglalkoztatás Programnak négy kiemelt fókuszpontja van:
• hátrányos helyzetű települések helyzetének javítása, alkalmassá tételük a kulturális alapellátás megteremtéséhez;
• fontos új szempont a programban a szociális szövetkezetek generálása, melyre vonatkozóan szakmai felkészítéshez juthatnak a közfoglalkoztatottak;
• a program során megvalósuló kezdeményezések közül az ifjúsági projektek prioritást élveznek, a fiatalokat érintő, vagy általuk kezdeményezett folyamatokkal mentorprogram keretében foglalkozik a Nemzeti Művelődési Intézet.
• továbbra is kiemelt téma a programban a helyi értéktárak létrejöttének támogatása, a helyi ünnepekhez és hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek erősítése, a település múltjának feltárása, a települési identitás megerősítése és a fiatalok helyben tartása.

A Kulturális Közfoglalkoztatási Program átmeneti munkahelyteremtéssel, a nemzeti identitás, lokálpatrióta gondolkodás erősítésével, értékőrzéssel, gazdaságfejlesztő mintaprogramok generálásával és a helyi közösségek megerősítésével járul hozzá közvetlenül a települések fejlődéséhez.

 

A program összköltsége: 8 751 614 440 Ft
A program időtartama: 2015. március 1. - 2016. február 29.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Figyelem! 

A Kulturális Közfoglalkoztatási Program lehetséges folytatása érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet várja a lehetséges partnerek regisztrációját. Kérjük, hogy amennyiben partnerként részt kíván venni az újabb programban, akkor 2015. január 15-25. között jelezze azt az előzetes szándéknyilatkozat kitöltésével.

 

A szándéknyilatkozat ezen a linken érhető el.

 

.......................................................................................................................................................................

II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program 

A Belügyminisztérium döntése alapján a Nemzeti Művelődési Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérszervezeteként szeptember 1-jétől újra elindította a Kulturális Közfoglalkoztatási Programot. A program Magyarország mind a 19 megyéjében, 1350 településen, több mint kétezer partnerszervezet bevonásával 4500, minimum érettségivel rendelkező álláskeresőnek biztosít átmeneti, releváns munkatapasztalatot nyújtó, teljes munkaidős foglalkoztatást a kultúra és közösségi művelődés területén.  A II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program részét képezi a közfoglalkoztatottak szakmai felkészítése, amelyhez a Művelődési Intézet külön képzést akkreditált.

 

A 2014 szeptemberében elindult foglalkoztatási program a 2013. november 1. és 2014. április 30. között az ország minden harmadik településén megvalósított mintaprogram számos innovációval kiegészített folytatása.  

 

A mintaprogram eredményei azt mutatják,hogy a közösségek megerősítésére koncentráló kulturális közfoglalkoztatás többek között javítani tudott a pályakezdők, a hátrányos helyzetű térségekben lakók, valamint a kis lélekszámú településeken élő munkaképes korú nők helyzetén. A legfrissebb adatfelvétel szerint a programhoz csatlakozottak  legalább 22%-a el tudott helyezkedni a program alatt vagy azt követően.

 

A program összköltsége: 3 213 241 814 Ft

A program időtartama: 2014. szeptember 1 – 2015. február 28. (6 hónap)

 

 ......................................................................................................................................................................

 

Partnerségi felhívás kulturális közfoglalkoztatási programhoz (2. kör)

 

A Nemzeti Művelődési Intézet, mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a közművelődés fejlődését és működését segítő szervezet. A közművelődési és a közgyűjteményi intézményeknek, a fenntartó önkormányzatoknak és a kulturális, közösségi szervezeteknek kiemelt szerepe van a helyi társadalmak, összességében a magyarság előtt álló feladatok teljesítésében. A Művelődési Intézet feladata e jelentős értékkel bíró közfeladatot ellátó szervezetek szakmai módszertani támogatása, az együttműködések megteremtése.

 

A Művelődési Intézet jelenleg modellprogramként valósítja meg 2014. április 30-ig a Kulturális Közfoglalkoztatási Programot. A program során olyan közösségi hálózat valósul meg, amelyben az egyének tudása, képessége, valamint a helyi társadalom összetartó ereje egyaránt gyarapodik.

 

A kulturális közfoglalkoztatottak fogadásának valódi előnye abban van, hogy a Művelődési Intézet a teljes alkalmazási időben folyamatosan gondoskodik munkájuk módszertani segítéséről. Ez a körülmény biztosítja, hogy a programban alkalmazott szakemberek olyan fejlesztési folyamatoknak lehetnek kezdeményezői, értő gondozói, amelyek hozzájárulhatnak a helyi értékek feltárásához, a közösségek megerősödéséhez, a helyi gondok megoldásában való önkéntes részvétel változatos formáinak éltetéséhez. Az így létrejövő értéktöbbletnek garanciája a szervezet és a Művelődési Intézet partneri együttműködése.

 

Az elmúlt évben elkezdett Kulturális Közfoglalkoztatási Program lehetséges folytatása érdekében ezúton kérem, hogy amennyiben partnerként részt kíván venni az újabb programon, 2014. április 15-ig jelezze azt az előzetes online szándéknyilatkozat kitöltésével ITT. (A regisztrációs határidő után az űrlap már nem érhető el)

 

Amennyiben a programmal vagy a szándéknyilatkozat kitöltésével kapcsolatban kérdése van, a kiemeltprogramok@nmi.hu  e-mail címen kollegáim szívesen állnak rendelkezésükre.

Együttműködését köszönöm, további eredményes munkát kívánok!


Budapest, 2014. április 8.

 


Tisztelettel:
Závogyán Magdolna
főigazgató

 _________________________________________________________________________________________________________________

 

A jelenleg megvalósítás alatt álló Kulturális Közfoglalkoztatási Program dokumentumai

/storage/files/files/kozfoglalkoztat__si_program_honlapanyag,doc típusú fájlKulturális Közfoglalkoztatási program 2013. november 1. - 2014. április 30. dokumentumai