Hamarosan zárul a KINCS-TÁR Kreatív Képességfejlesztő Műhely projekt
2015. június 22. 09:47

A Nemzeti Művelődési Intézet 2014. január másodikától kezdődően 18 hónapon keresztül valósította meg a TÁMOP-3.2.3/A-11 „Építő közösségek” pályázat harmadik ütemén belül a KINCS-TÁR Kreatív Képességfejlesztő Műhely projektet.  A négy oktatási intézménnyel történő együttműködésben 16 foglalkozássorozat valósult meg a következő kreatív területeken: előadóművészetek (színjátszás), kézművesség (fafaragás), elektronikus sajtó, film. 

A 29,95 millió forintos költségvetésű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hátrányos térségeire koncentrálódó projekt célja az iskolarendszeren belül megszerzett képességeket, kreativitást továbbfejlesztő közösségi szolgáltatások elindítása. A fiatalok a kompetenciafejlesztésen túl más intézmények tanulói által bemutatott produktumokat is megismerhettek, mely nagymértékben hozzájárult a térség közművelődési és oktatási intézményeinek tartós együttműködéséhez, hálózatosodásához.

 

Három alapfokú, s egy középfokú oktatási intézmény (az ajaki Tamási Áron Általános Iskola, a pátyodi Dr. Antall József Általános Iskola, az Újfehértói Általános Iskola, valamint a csengeri Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium) partnerségével elért eredmények:

- informális és nonformális tanulási alkalmak száma: 280

- informális és nonformális tanulási alkalmakon résztvevők száma: 112

- informális és nonformális tanulási alkalmakon való részvételek száma: 5040

- a kompetenciafejlesztés végeredményét képző produktumok/termékek száma: 56


A 112 közvetlenül érintett, a foglalkozáson résztvevő gyermek és fiatal olyan tudásra tett szert, amely hozzájárul művészi kifejezési formáik bővítéséhez, az önkifejezés és a kreatív gondolkodás fejlesztéséhez. A kiscsoportokban való tudásmegosztás és tanulás, valamint az új módszerek és munkaformák gyakorlati alkalmazása nemcsak a gyermekeknek, hanem a projekt foglalkozásvezetőinek is új tapasztalatokat jelentettek, melyek hosszú távon beépülnek az iskolán kívüli művelődés kreatív újraértelmezésébe.

 

A projekt eredményeinek nyilvános bemutatására a Nemzeti Művelődési Intézet tanácskozást rendez 2015. június 26-án, Nyírbátorban. A Báthori Várkastélyban megrendezendő zárókonferencián a résztvevők megismerhetik a projekt főbb mérföldköveit, a fenntartásra irányuló terveket, valamint a megvalósításban szerepet játszó partnereket.

 

A konferenca programjánal letöltése: /storage/files/files/ZaroMeghivo_Kincstar_TAMOP_122,docx típusú fájlKINCS-TÁR Kreatív Képességfejlesztő Műhely projekt konferenciaprogram