Gyöngyfűző tábor a lakiteleki Népfőiskolán
2014. november 10. 08:53

2013. július 15-én kora reggel gyöngyfűző gyerekekkel népesült be a lakiteleki Népfőiskola. A gyöngyfűzők a TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0114 azonosítószámú pályázati projekt keretében vehettek részt teljesen térítésmentesen az egy hetes táborozáson.

Szelesné Kása Ilona gyöngyfűző népi iparművész vezetésével a résztvevők megismerkedhettek a színtan alapjaival, elkészítettek 20 db gránátos nyakéket a lakiteleki Kösöntyű Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja részére, megismerkedtek a tászli és a virágmotívum fűzésével és elmerülhettek a gyöngyszövés rejtelmeiben is. A jelentkezők között volt gyakorlott gyöngyfűző és teljesen kezdő is, egy valami viszont minden résztvevőben közös volt, a lelkesedés.

A táborban reggel kilenctől egyig és háromtól hétig kizárólag a gyöngyfűzéssel foglalkoztak a gyermekek, de többségük a délután kettőtől háromig és az este fél nyolctól olykor tízig is eltartó csendes műhelyben is tovább dolgozott. Pihenésként a gyerekek nemezeltek, röplabdáztak, sétáltak a Népfőiskola kellemes hangulatú parkjában, fürödtek az uszodában és őszibarackot szüreteltek a szomszédos tanya tulajdonosának jóvoltából.

A tábor utolsó napján a résztvevők munkáiból egy kis kiállítást rendeztünk, amit a környékbeli települések lakói tekintettek meg. Közülük többen jelezték, hogy ők is szívesen csatlakoznának a gyöngyfűző csapathoz. A résztvevők rengeteg saját munkával és sikerélménnyel gazdagodva tértek haza pénteken az esti órákban. Többen még szívesen maradtak volna és biztosítottak róla bennünket, hogy jövőre is visszatérnek alkotni a lakiteleki gyöngyfűző táborba.