Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Irodája

Egy nap a gasztronómia jegyében Nagykanizsán
2016. december 19. 09:28

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2016. december 10-én hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az Egy nap a gasztronómia jegyében elnevezésű programját, amelyen keresztül a vendégek bepillantást kaphattak a cigányság főzési, étkezési szokásaiba.

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulhatott meg. A Nemzeti Művelődési Intézet partnerszervezetét, a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban részt vevő nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzatot a közösségi munkások Bajné Váradi Beáta, Cserép Amália, Ferenczy Mónika Beáta, Teleki Kinga Cintia segítették a rendezvény szervezésében. Az önkormányzat elnöke Lendvai Ferenc megnyitóbeszédében elmondta, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat kiemelt feladata, hogy kulturális rendezvényeken keresztül művelje és ápolja a cigányság kultúráját. A program célja, hogy a településen és annak vonzáskörzetében élő roma és nem roma közösség tagjai, különös tekintettel a fiatalokra, megismerkedhessenek egymás kultúrájával, hagyományaival, szokásaival, ezzel is elősegítve a különböző kultúrákból származó emberek kölcsönös elfogadását.

A megnyitó után Váradi István fafaragó bemutatója következett a roma kismesterségről, és kiállítás keretében megtekinthették az általa készített szép, dísz-, és konyhai használati tárgyakat az érdeklődők. Sajnos az olyan hagyományos cigány kismesterség is, mint a fafaragás eltűnőben van, ezért is fontos, hogy a hagyományos kézműves foglalkozások felelevenítésre kerüljenek – mondta Lendvai Ferenc.

A rendezvényen öt főzőcsapat vett részt és készítette el tájjellegű cigány ételét: a nagykanizsai, a zalaszentjakabi, a galamboki és a murakeresztúri Roma Nemzetiségi Önkormányzatok főzőcsapata, valamint civil szervezetként az ”ANOSZTRU” Országos Cigány Egyesület készítette el az autentikus roma ételét. Így a rendezvényre ellátogatók megkóstolhatták a bablevest roma módra, a cigány kenyeret, azaz a punyát, a csülkös gombás pacalt, a csirkepörköltet szaggatott tésztával, vagy a lecsós káposztát. Minden főzőcsapat számára Váradi István külön ajándékkal kedveskedett, egy általa faragott fakanalat kaptak emlékül ajándékba.

A gasztronómia mellett természetesen kulturális programok is szerepeltek a rendezvény program kínálatában, felnőttek és a gyerekek számára egyaránt. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat civil partnerszervezete az ANOSZTRU Országos Cigány Egyesület által működtetett Nemzeti Tehetség Program-Tehetségműhely mentorai, a Nemzeti Művelődési Intézet közösségi munkásai segítségével kézműves foglalkozással várták a gyerekeket, amelynek során hóemberek készültek zokniból, vagy rénszarvasok papírból.

Lendvai Ferenc elmondta, hogy ha roma ételekről van szó meg kell említeni a cigányzenét is. Sajnos folyamatosan szűntek meg a cigányzenés éttermek, mára alig találni ilyen vendéglátó egységet, ahol cigányzenekar játszik, és napjainkra maga a cigányzenészek száma is csökken. Ezért is nagy sikert aratott zenei műsorával Kopár Antal vezette Kopár Band roma nyelvű népzenei műsora és Rupa Ilona nótaénekes. A gasztrokulturális napot táncház zárta Kopár Antal zenei közreműködésével.

 

Bajné Váradi Beáta, Cserép Amália, Ferenczy Mónika Beáta és Teleki Kinga Cintia – közösségi munkások