Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája

Véget ért a Közösségi mozi és médiaműhely Komárom-Esztergom megyében
2016. december 14. 16:09

2016. november 30-án zárult a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi mozi és médiaműhely című programja. A filmes foglalkozások Neszmélyen, a Launai Miklós Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnáziumban zajlottak.

A két féléven át tartó mintaprogram célja volt, a helyi társadalmi problémák feltárása és filmes feldolgozása korszerű eszközökkel, a fiatalok tudatos médiafogyasztóvá és egyben alkotó közösséggé formálása, valamint egy saját kisfilm elkészítése. A programban közreműködtek Dörömbözy Margit, az iskola igazgatónője, Kecskeméti Éva Kinga iskolatitkár, gyógypedagógiai és pedagógiai asszisztens, Soltész Babett közösségi munkás és Hartyándi Jenő filmes szakember. A foglalkozásokon a résztvevő fiatalok betekintést nyertek a Mediawave Fesztivál rejtelmeibe, megismerkedtek a filmkészítés elméleti és gyakorlati alapjaival, a kamerák használatával, és elsajátították az utómunkálatokhoz szükséges technikai tudást. A közösen eltöltött idő alatt nemcsak a filmezésre, de beszélgetésre, ötletelésre is lehetősége nyílt a résztvevőknek.

A 2016 szeptembere és novembere között zajló második félévben, a fiatalok két csoportban dolgoztak, és két kisfilmet készítettek el, amelyek a település értékeinek, illetve a településen élőknek a bemutatására fektették a hangsúlyt. Az egyik csoport riportfilmet, a másik egy hangulatfilmet forgatott. A fiatalok a kisfilmek rögzítése után – a filmes szakember szakmai támogatásával – maguk vágták meg az anyagokat számítógépes vágóprogram segítségével. Mindkét kisfilm helyszíne az országosan egyedülálló Hajóskanzen, ahol a fiatalok a felvétel előtt megtekintették a Zoltán gőzhajón kialakított hajózástörténeti kiállítást is, és részletesen megismerhették a skanzen kialakításának előzményeit, történetét.

Az Interjú a tengerésszel című film – a Sziráczki István tengerész fedélzetmesterrel folytatott beszélgetésen keresztül – az ő pályafutását, a magyar hajózás helyzetét, a szakma jellegzetességeit mutatja be. A forgatás a Neszmély nevű lapátkerekes gőzhajó gépházában zajlott. Az 1957-ben épült hajó 2010-es felújítása óta interaktív kiállítással és autentikus szálláshellyel várja az érdeklődőket.

A másik csoport filmje a Duna-part és a neszmélyi hajómúzeum őszi hangulatait mutatja be szemléletesen, lírai és érzékletes módon. A forgatás során egy külön délutánt az addig elkészült anyagok, tapasztalatok, élmények elemzésére, illetve a közösség erősítésére fordított a csapat, amelynek oldott hangulatát a beszélgetésnek otthont adó helyi közösségi tér biztosította.

A foglalkozások nagyon jó hangulatban teltek, csapatépítő játékokkal is színesedtek. A tervek szerint a megalakult kis közösség a továbbiakban is folytatja a munkát, az elkészült alkotások pedig nagyobb közönség előtt is bemutatásra kerülnek.

 

 

A Közösségi mozi és médiaműhely – országos program a cselekvő közösségekért szakmai program megvalósítását a 2016. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 

 

Hornyák-Pálmai Éva

Fotók: Soltész Babett, Hornyák-Pálmai Éva