Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája

Ifjúságért turné záró esemény a Vértes Agorájában
2016. december 02. 08:57

Hét térség, hét nagyváros érintésével szeptembertől november végéig zajlott megyénkben az ifjúságszakmai találkozók sorozata. Esztergom, Dorog, Komárom, Tata, Kisbér és Oroszlány után 2016. november 30-án A Vértes Agorájában került megrendezésre a turnézáró rendezvénye. Az Új Nemzedék Nonprofit Kft. Tatabányai Irodája, a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája, A Vértes Agorája Agora Start Ifjúsági Iroda együttműködésével Ifjúságért Szakmai Turné címmel szakmai műhelytalálkozó sorozatot szervezett három hónap leforgása alatt.  A komplex szakmai program célja volt, hogy a megyében, térségenként a szereplők jobban megismerhessék egymást, új lehetőségeket, jó példákat gyűjtsenek össze.

A programot Cserteg István, Komárom-Esztergom megyei ifjúságszakmai koordinátor nyitotta meg az Új Nemzedék képviseletében. Összefoglalta a megyei találkozó szakmai eredményeit. A hét település hét térségét sikerült bevonni sok új tapasztalattal. A diákok, pedagógusok mellett az ifjúságszakma több szereplője ismerkedett meg a jó gyakorlatokkal és lehetőségekkel. A megyei érdeklődést az mutatja a legjobban, hogy több gondolat irányába sikerült felkelteni az érdeklődést. A Bakonyaljától Esztergomig mindenütt felismerték, hogy a fiatalok tehetségének megmutatása, készségeik fejlesztése, új közösségek generálása és a már meglévők fejlesztése, közösségi szerepvállalásuk erősítése, a friss, jó gyakorlatok mind segíthetik a fiatalok társadalomi részvételét. A fiatalokkal és a fiatalokért folytatott munka 2017-ben is sokszínű lesz a megyében.

A záró rendezvényen Henczer Éva az Új Nemzedék tatabányai közösségi tér lehetőségeit, eddigi tapasztalatait ismertette. Ezen túl az Új Nemzedék közösségi szerepvállalásának tartalmára is kitért. A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai szolgáltatásai és a fiatalokat érintő közösségi jó példák bemutatása került a fókuszba Hornyák-Pálmai Éva területi koordinátor előadásában. Elsősorban a kistelepüléseken végzett újszerű és kreatív megoldásokat ismertette. Szénási Pál az Agora Start Tehetségpont és Ifjúsági Iroda képviseletében az önkéntesség és a nemzetközi lehetőségek tárházát vonultatta fel bemutatójában. Az Erasmus+ Program és azon belül is elsősorban az Európai Önkéntes Szolgálat volt mondandója középpontjában. A Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület képviseletében Roncz Kata szakmai munkatárs beszélt a fiataloknak, és gyermekeknek szóló programjaikról. Ezt követően Henczer Éva, Csalai Judit, Szénási Pál és Hornyák-Pálmai Éva közreműködésével két műhelymunkában dolgoztak a résztvevők az együttműködési lehetőségekről, jó gyakorlatokról beszélve.

 

A tatabányai ifjúságszakmai találkozón leginkább diákok és civil szervezetek vezetői vettek részt. Tatabánya és környéke számos olyan jó gyakorlattal rendelkezik, amelyeknek az ifjúság a célcsoportja, vagy az ő kezdeményezésükre és aktív közreműködésükkel valósulnak meg, és amelyekre a jövőben érdemes még nagyobb figyelmet fordítani. Az Ifjúságért Szakmai Turné elnevezésű programsorozat utolsó, tatabányai állomása rengeteg jó példát mutatott be és inspiratív volt a résztvevők számára. Jövőre folytatódik az ifjúságszakmai párbeszéd az érintettek bevonásával, a megfogalmazott ötletekre, elképzelésekre építve.

 

Cserteg István – ifjúságszakmai koordinátor

Fotó: Csalai Judit, Cserteg István