Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája

Véget ért a 30 órás Bábcsoportvezetői alapismeretek II. képzés Debrecenben
2016. december 07. 15:14

2016. december 3-án befejeződött Debrecenben a Bábcsoportvezetői alapismeretek I. 60 órás képzésre épülő Bábcsoportvezetői alapismeretek II. képzés 30 órában.

A képzés első alkalmán Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház játszóművészeti vezetőjének irányításával a csoportvezetési alapismeretek tanegység keretén belül a csoportdinamikai folyamatok rendszerét sajátíthatták el a hallgatók. A résztvevők interaktív feladatok révén kipróbálhatták a koncentrációt fejlesztő tréninggyakorlatokat, és a légzőgyakorlatokat is. November 20-án Szentirmai László a Magyar Bábjátékos Egyesület atyja a Bábcsoportok sajátosságairól tartott előadást. A tanulók többek között megismerkedhettek a bábcsoportok fajtáival, szerveződéseivel, működési formáival, valamint újabb bábkészítési technikák birtokába jutottak.

A következő alkalmak trénerei Dr. Arany Erzsébet, pszichológus, Angyal László a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodájának területi koordinátora, Rózsáné Simor Katalin a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense voltak.  A foglalkozások során az ön- és csoportismereti játékok, valamint a motivációt és együttműködést segítő gyakorlatok kerültek középpontba. A képzés záró napján Rózsáné Simor Katalin a Nemzeti Művelődési Intézet kommunikációját szemléltette az érdeklődőkkel, továbbá a cikkírás gyakorlati megalapozására került sor.

A tanfolyam kiváló lehetőség volt arra, hogy a résztvevők olyan kompetenciákkal gazdagítsák szakmai tevékenységüket, melyeknek köszönhetően fejlődik a kommunikációs, konfliktusmegoldó, csoportalakítást segítő képességük. A jelenlévők kiemelték, hogy olyan pozitív töltetet kaptak, amely magában hordozza az egymással és az oktatókkal kialakított szakmai kapcsolatokat, a jövőbeni együttműködés jegyét.