Nemzeti Művelődési Intézet, Budapest

Szívvitamin – kiállítás Isaszegen
2015. február 05. 08:23

Gyuris Krisztina „Szívvitamin” elnevezésű vándorkiállítása indult útjára november végén, Isaszegen. Az esemény a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretében jött létre, hiszen kiállító, kiállítás-szervező és asszisztense mindketten közfoglalkoztatott munkatársaink.

Sejtelmes fények, négyszögekbe foglalt színek, anyagok, sziluettek szoborrá dermedve, élő tangó-harmonikaszó… Ez az összkép fogadta a látogatókat 2014. november 13-án a Művelődési Otthon nagytermében. A „Szívvitamin” immár második, reprezentatív kiállítása Krisztinának, s nem csak a nevében egyedi. A megjelenteknek valóban nem mindennapi látványban, élményben volt részük.

 

 

Az isaszegi Dózsa György Művelődési Otthon és Múzeumi Kiállítóhely színháztermében, körben saját képek, installációk és a színpadon hatméteres képe – paravánokra erősítve. A nézőtéren színes fényekkel különlegesen megvilágított alakok Krisztina saját kezűleg varrt ruhakölteményeiben, „szoborrá” merevedve vártak – talán egy varázspálca intésére. A kezdőhangot a felcsendülő zene adta, melynek hatására mintegy „lassított felvételen” kezdtek el mozogni, megelevenedni a „viaszbabák”. A zene szünetével újra pózba merevedtek, legalábbis addig, míg Sz. Jánosi Erzsébet előadta megnyitóbeszédét. Majd amikor a harmonika újra megszólalt, a sziluettek mozgásszínháza újabb varázslatba vonta a nézőket. Szájtátó ámulat, túlzás nélkül.

 

 

„Édesanyám elmondása szerint már hét évesen a varrógép előtt ültem, babaruhákat készítettem, és minden szabad pillanatomban rajzoltam.” – mondja magáról Gyuris Krisztina, aki Egerben szerezte diplomáját, rajz-vizuális kommunikáció szakon.

 

 

A kiállítás szervezésében, előkészületeiben lelkes barátok és kollégái, a Jókai Mór könyvtár dolgozói voltak segítségére a fiatal művésznek, valamint Haszara Andrea kulturális közfoglalkoztatott kollégája, akinek – Gyuris Krisztina elmondása alapján – nem csak a fotókat köszönheti, hanem azt a példaértékű, alázatos hozzáállást és szeretetet, ami belőle árad.

 

 

Gyuris Krisztina a gödöllői Művészetek Házában kapott lehetőséget egy állandó kiállításra, mely idén, egész évben megtekinthető. Ugyanitt, 2016 februárjától egyéni kiállítása várható, két-háromhetes intervallummal, valamint Székesfehérváron, egy esküvői kiállításon való részvétellel nyitja a jövő évet.

 

Szerző: Jezsó Krisztina

fotók: Gyuris Krisztina, Haszara Andrea