Nemzeti Művelődési Intézet, Budapest

Pajtaszínház Pest Megyei Bemutató – Virágvasárnap Nagykátán
2016. március 23. 14:10

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája és a Nagykátai Városi Könyvtár, Művelődési Központ és Tájház 2016. március 20-án (vasárnap) Nagykátán, a város színháztermében rendezte meg a Pajtaszínház Pest Megyei Bemutatót, Galgahévíz, Tápiószőlős, Tinnye és Verőce színjátszó közösségeinek részvételével. 

Az Új lendületet kap a falusi színjátszás alcímű program Pest megyei nyilvános záróeseményének Nagykáta város adott otthont. Az ünnepi esemény célja nem csupán a közönség előtti bemutatkozás volt, hanem ráirányítani a figyelmet az amatőr színjátszásra, egy olyan városban, ahol a színjátszó egyesület 20 éves múltra tekint vissza. A rendezvény jó alkalmat teremtett arra, hogy a Pest megye négy távoli pontjáról érkező színjátszó körök egymás előadásait is megtekintsék, s a város tágabb térsége, a Tápió mente színjátszó hagyományáról is szóljunk az előadások szünetében.

A 13.00 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitón a vendégeket Lugosiné Urbán Erzsébet, a Nagykátai Városi Könyvtár, Művelődési Központ és Tájház igazgatója és Zádori Judit, a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodájának projektfelelőse fogadták. A Pajtaszínház Pest Megyei Bemutatón megjelenteket Dorner Gábor, Nagykáta város polgármestere köszöntötte.

 

A rendezvényt Kiss Gábor Boldizsár, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Módszertani Főosztályának főosztályvezetője nyitotta meg. Beszédében a települések közösségeinek a kulturális önellátásban betöltött fontos szerepét emelte ki az országos mintaprogram Pest megyei záróeseményén. Személyes jelenlétével megtisztelte az eseményt Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, aki az országos mintaprogram színházszakmai részét koordinálta. Szervezőmunkája eredményeként a program Pest megyében is sikeresen, a tervezett szerint négy településen valósulhatott meg. Színházi szakemberek, mentorok segítették a társulatok munkáját a próbafolyamatban. A rendezvényen megjelent mentoroknak, a színjátszó körök, valamint a közművelődési intézmények vezetőinek Dénes-Varga Zsuzsanna, a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodájának irodavezetője az előadások után nyilvánosan köszönte meg az együttműködést.

 

Rigó József rendező, drámaterápiás szakember a Tápiószőlősi Amatőr Színtársulat Haláltánc című moralitásjátékát rendezte meg. A Faluházban működő színjátszó kört Németh Árpád, a könyvtár vezetője álmodta meg, s hozta létre. 

Pintér Gábor színész, drámapedagógus A rátóti csikótojás című népmese-feldolgozás helyzeteinek kitisztázását, és a történet során a nézők figyelmének pontos vezetését tűzte ki célul. A Csikótojás Társulattal közös, látványosan sikeres munka Balla Tímea, a színjátszó kör vezetője, Pappné Kovács Mónika, a Kodály Zoltán Művelődési Ház vezetője és a településük, Galgahévíz hagyományait tisztelő társulati tagok együttműködésében valósult meg.

Benedek Gyula színész, drámapedagógus a Tinnyei PaThália Miniszínpad Kabaré című előadásának jeleneteihez nyújtott segítséget. „Tapasztalata, humora, rugalmassága és hozzáértése jó iskola volt a csapatnak” vallja Gajdó Delinke színésznő, az egyesületi formában működő színjátszó kör vezetője. Tinnyén a színjátszásnak hagyománya van, melynek ékes bizonyítéka, hogy a Kossuth Művelődési Ház épületét az egykor volt színjátszó egyesület székházának építették.

Ivaskovics Viktor színész, drámapedagógus a Rejtő Jenő-mű alapján a Dobay Márti Színjátéktér tagjaira folyamatosan átírt Fegyenckaland című színpadi bohózat színpadra állítását segítette. A jövőben számos ötletük, tervük megvalósítását érdeklődve várjuk a Dunakanyarban. Verőcén havi rendszerességgel színházi kávéházat rendeznek a művelődési ház termeiben.

A projekt kiemelt célja a színjátszó hagyomány újjáélesztése és továbbvitele volt, valamint olyan élményközpontú tanulási színtér létrehozása, amelyben komplex művészeti és közösségformáló tevékenység jöhetett létre. A programban részt vevő Pest megyei kistelepülések amatőr együttesei érdekeltek az elkezdett folyamat folytatásában. A projekt időtartama alatt Szigethalmon, Tápiószőlősön, Verőcén, Kismaroson és Tinnyén mutatták be előadásaikat. A Tápiószőlősi színjátszók felolvasó színházi programon vettek részt Cegléden.

Az eddigi sikeres munkáról, s a jövőbeli tervekről volt szó az előadások közötti átállási szünetekben, a nézőtéren megtartott pódiumbeszélgetéseken.

A színjátszó körök vezetőivel, a tagokkal és a jelen lévő mentorokkal folytatott beszélgetést Tarnavölgyi László népművelő, a sülysápi Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár vezetője, a Thapeu című folyóirat és a tapiokultura.hu honlap szerkesztője vezette. Az előadás létrehozásának folyamatáról, a közös munkáról, s a program utáni folytatásról, a fellépésekről, tervekről is szó esett.

Nagykátán a 18.00 órakor befejeződő szakmai program megvalósítását a Városi Könyvtár, Művelődési Központ és Tájház tizennégy fős munkatársi közössége segítette. A fellépők és a vendégek számára Szalainé Apró Mária igazgatóhelyettes és szakmai munkatársai minden körülményt megteremtettek a sikeres bemutatkozás érdekében. A tápiószelei Virágmag Kft. támogatását ezúton is köszönjük.

A mintaprogram során létrejött, újjászületett színjátszó közösségek meghívásra szívesen vállalnak fellépést a környező településeken. Következő fellépése a Csikótojás Társulatnak 2016. április 3-án, Galgahévízen lesz. A rátóti csikótojás című népmese-feldolgozást a falu szépkorú közösségének felkérésére és örömére a Kodály Zoltán Művelődési Házban mutatják be.

 

Zádori Judit

Fotó: Boros Edina kulturális koordinátor

 

 

Támogatók: a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a tápiószelei Virágmag Kft.