Nemzeti Művelődési Intézet, Budapest

Pajtaszínház Pest Megyei Bemutató Nagykátán
2016. március 18. 12:25

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája és a Nagykátai Városi Könyvtár, Művelődési Központ és Tájház 2016. március 20-án, vasárnap Nagykátán, a művelődési központ színháztermében rendezi meg a Pajtaszínház Pest Megyei Bemutatót. 

Az országos mintaprogram keretében Pest megye négy települése, Galgahévíz, Tápiószőlős, Tinnye és Verőce színjátszó közössége hozott létre előadást. Mentorként a Magyar Teátrumi Társaság által delegált színházi szakemberek segítették a társulatok munkáját a próbafolyamatban. A projekt kiemelt célja a színjátszó hagyomány újjáélesztése és továbbvitele, valamint olyan élményközpontú tanulási színtér létrehozása, amelyben komplex művészeti és közösségformáló tevékenység jöhet létre. A fél éven át tartó projektmunkát egy közös előadás zárja, melynek célja a nyilvánosság előtti bemutatkozás mellett az amatőr színjátszás ismertté tétele.

A programban rész tvevő kistelepülések amatőr együttesei a magyar kultúra napja alkalmából a Nemzeti Színházban gálaműsor keretében mutathatták be előadásaikat. A sikeres premier óta Pest megye három településén, Kismaroson, Verőcén és Tinnyén is színpadra léptek előadásaikkal a színjátszó körök. A Pajtaszínház Pest Megyei Bemutató a megyei projekt nyilvános záróeseményeként alkalmat kínál arra, hogy a színjátszók egymás előadását megtekintsék, s a Tápió mente színjátszó hagyományairól is szóljunk az előadások szünetében, nézőtéri pódiumbeszélgetés keretében.

Elsőként az ismeretlen spanyol szerző által írt, Orbán Ottó fordította Haláltánc című moralitásjáték lesz látható a Tápiószőlősi Amatőr Színjátszókör előadásában. A rátóti csikótojás című népmese-feldolgozást a galgahévízi Csikótojás Színtársulat mutatja be 14.00 órai kezdettel. 15.00 órától a Tinnyei PaThália Miniszínpad kabaréjelenetekkel lép színpadra a közönség megnevettetése céljából. Végezetül 16.00 órai kezdettel a Verőcéről érkező Fegyenckaland című színpadi bohózatot láthatjuk a Dobay Márti Játékszíntér „boldog békeidőket idéző” előadásában.

 

Meghívó

 

Támogatók: a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Tápiószelei Virágmag Kft.

 

 

 

 

Zádori Judit

 

Fotó: Boros Edina és Kecskés Szilvia kulturális koordinátorok

 

(A fotók a magyar kultúra napján, 2016. január 22-én a Verőcei Művelődési Házban, a Dobay Márti Játékszíntér Fegyenckaland című színpadi bohózatának második bemutatóján készültek.)