Nemzeti Művelődési Intézet, Budapest

Önkéntesek a Bioházban
2015. március 24. 11:58

Jelentős állomásához érkezett 2015. március 14-én, szombaton a „Bioház-Körök" elnevezésű, gazdaságfejlesztést segítő, Pest megyei programsorozat. Átadásra került a gyümölcs és zöldség aszalásához házilag is elkészíthetőún. „sörkollektor”, és sok önkéntes segítővel élő fűzfasövény-telepítés vette kezdetét.

A Szada határában lévő Bioház udvara az egész napos eső ellenére megtelt érdeklődőkkel. Volt, aki hamar megelégelte az esőt, volt, aki kitartott a program végéig. A korosztály összetétele a kisgyerekektől a lelkes és tevékeny nyugdíjasokig terjedt. Jöttek Gödöllőről, Szadáról, Veresegyházról, Erdőkertesről, Őrbottyánból és Csomádról, jöttek a fővárosból és az Ipoly-mentéről is.

 

 

A tervezett munka az élő fűzfasövény-telepítés, a szőlőmetszés, a kaskomposztáló és a csónakágyás készítése volt. A szőlőmetszést Nádas Péter és Pálinkás Ibolya végezte, ami igazi tudásátadás volt, hiszen munka közben tanították az érdeklődőket a szőlőmetszés ábécéjére.

 

 

A délelőtt folyamán Kókai Ferenc szenzációs előadását hallhatták az érdeklődők. A „bioházas” csoportokkal együttműködve, üres, sörös dobozok felhasználásával megépített egy ún. „sörkollektort”, amely gyümölcs és zöldség aszalásához nyújt majd hatékony segítséget a jövőben, nemcsak a Bioház-kör tagjainak, hanem a településen és a térségben élőknek is.

 

 

Részletes előadást tartott a kollektor építéséről, működéséről, hosszú távú hasznosításáról, és az előadás kapcsán felmerülő kérdésekre is válaszolt. Az előadás szórakoztató és minden részletre kiterjedő volt. Érezni lehetett, hogy szívét-lelkét beleadta az aszalóba. A bemutató után többen késztetést éreztek saját sörkollektor építésére, így a terveket már több címre is eljutattuk.

 

 

Ebédidőben sokak dicsérték Pista bácsi remekül sikerült paprikás krumpliját. A többszörös díjnyertes hobbiszakács és felesége szívesen szolgálta ki a megfáradt és átázott kertészkedőket.

 

 

Délután Petrák Árpád bemutatója és tanulságos előadása következett a komposztálásról, a lemetszett ágak, gallyak aprításáról. Az erre a célra gyártott aprító működését, használatát bemutatta az érdeklődőknek.

 

 

A nap váratlan hozadékaként a veresegyházi Tavirózsa Egyesület felajánlott több darab, magyar kőrisfát, Pálinkás Ibolya gyümölcsfákat, és Petrák Árpád az idejét és a munkáját a munkálatok után keletkező, zöld hulladék (ágak, gallyak) felaprítására.

 

A mostoha időjárás ellenére sikeres nap volt, sok tanulással, új ismeretek elsajátításával, új emberek megismerésével, új kapcsolatok kiépítésével.

 

Szerző: Varga-Farkas Edit és Lukács Mária

Fotó: Dénes-Varga Zsuzsanna, Lethenyei László, Polgár Gyula, Varga-Farkas Edit