Nemzeti Művelődési Intézet, Budapest

Ez jókedvre derítő!
2016. május 25. 16:27

Gyöngyvirág PalkóA Világszép kecskebéka című ceglédi bábelőadás képviseli Pest megyét a Gyermekbábosok Országos Fesztiválján Egerben. A „KEZEMBEN A KOBAKOM” elnevezésű találkozó a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája és a biatorbágyi Faluház és Karikó János Könyvtár együttműködésével valósult meg.

Biatorbágy városa tizenkilencedik alkalommal látta vendégül a pest megyei gyermekbábosokat 2016. május 21-én, szombaton. Felvidékről, Feledről vendégelőadással érkezett a Szombathy Viktor Alapiskola Meseláda Bábcsoportja, akik a XL. Dunamenti Tavasz aranysávos minősítésének birtokosai. Pest megye négy településéről - Budakeszi, Biatorbágy, Cegléd, Ócsa – valamint Budapestről két együttes, összesen nyolc bábcsoport nyolc előadással lépett színpadra a Faluházban. A bábos közösségeket Szádváriné Kiss Mária igazgató üdvözölte, majd Nánási Tamás, Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének Oktatási és Kulturális Bizottsága elnöke köszöntötte a „varázslatos játék ünnepén” megjelent közel 120 bábost és nézőiket.

Szádváriné Kiss Mária igazgató és Nánási Tamás, Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének Oktatási és Kulturális Bizottsága elnöke

A város bábos hagyományát a Nánási házaspár által vezetett Prospero bábegyüttes alapozta meg. A több ezer éves művészeti ág szeretői és művelői körében elmondott megnyitóbeszédét Koós Iván idézettel zárta: „Hiszek a csodában, a bábok életre keltésének, átváltozásának csodájában.” Biatorbágy Város Önkormányzatát a Magyar Népművelők Egyesülete elnöksége 2016. május 10-én Vecsésen kiemelkedő közművelődés-fejlesztő tevékenységéért „Önkormányzatok a közművelődésért” díjban részesítette.

 

Elsőként, a bábtalálkozó házigazdája, Tóth Kriszta bábművész lépett színpadra, ő mutatta be a soron következő bábcsoportokat és előadásaikat. A bemutatók sorát a házigazda együttes, a Cip-cirip Bábcsoport bunraku bábelőadása, A buták versenye című népmese feldolgozással nyitotta meg. A Néder Norbert és Tóth Krisztina bábművészek vezette csoport tagjai csütörtök délutánonként a biatorbágyi Bábosházban találkoznak közös szerepjátékra. Az ócsaiHulló-Csillag Bábcsoport marionett bábokkal a Kolontos Jankó című népmesét játszotta el. A Szemők Mariann rendezte előadáshoz fafaragó készítette a bábokat, melyek egyikét a Vándorbáb ihlette, mivel az ócsai Horváth Gergely szóló bábjátékos a tavalyi év Vándorbáb-díjasa, a Hulló–Csillag Bábcsoport tagja egy évig tudhatta magáénak a Vándorbábot.

 

Fellépők

A Rózsabimbók Bábcsoport a ceglédi Várkonyi István Általános Iskola alsós bábszakköre. Kárpáti Zoltánné rendezte és népi forrásból állította össze a Pünkösdölő-t, melyet pálcás bábokkal paraván mögötti játékkal mutattak be az ugyeri gyerekek. Felsős iskolatársaik, a Vadrózsák Bábcsoport Petrolay Margit – Urbán Gyula: A világszép kecskebéka című muppet bábokkal előadott meséjét Balogh Judit rendezte. Előadásuk után hangzott el a címben idézett mondat a nézőtéren helyet foglaló gyerek szájából: „Ez jókedvre derítő!”. A Budakeszit képviselte a Bábika Bábcsoport, Illiszné Kováts Ildikó vezetésével Hans Christian Andersen: A csalogány című meséjét dolgozták fel vegyes bábtechnikát alkalmazva. A bábok és a díszlet a gyerekek és tanáruk közös munkájaként jött létre a februári iskolai bábos délelőttre. Szüleikkel, családtagjaikkal érkezett Biatorbágyra, s versenyen kívül mutatkozott be a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium tanulóiból verbuválódott két budapesti bábcsoport. Az Aranyalma Bábcsoport Kissné Pusztai Szilvia és Szabadosné Gólya Éva rendezésében, bábszínpadra alkalmazásában Janikovszky Éva: Már megint címmel botos bábokkal lépett színpadra. A Katicák Bábcsoport asztali bábokkal örömtelin játszva mesélte el Horgas Béla: Mesélek a Zöld Disznóról című Trunkó Bence és Szabadosné Gólya Éva átdolgozta történetet. Mindkét előadást a zsűri különdíjjal jutalmazta. Végezetül a Feledről vendégelőadással érkezett, Szombathy Viktor Alapiskola Meseláda Bábcsoportja, a XL. Dunamenti Tavasz aranysávos minősítésű előadása A Gyöngyvirág Palkó népmese bábos előadása volt látható. A Kovács Mária és Makó Kovács Erika rendezte bábelőadás méltó zárása volt a bemutatóknak, meséjüket követően került sor a kiadós ebédre a Faluház előterében.

 Fellépők

Míg a zsűri, elnöke Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesülete elnöke, és tagjai Pályi János, a kaposvári Báb Színtér és Szluka Judit, a Bábakalács Bábszínház vezetője döntéshozatalra, értékelésre visszavonultak, addig a gyerekeket szabadtéri játszóház és kézműves foglalkozás várta a Faluház napsütéses és népi játékokkal hangulatosan berendezett udvarán. A döntést követően a zsűri legnehezebb feladata következett: összehívták a csoportvezetőket és együtt elemezték a látottakat, hasznos tanácsokkal látták el a rendezőket, ötleteket adtak a következő produkciókhoz. Ezek a megbeszélések nagyon fontosak, hiszen segítik a további munkát és hozzájárulhatnak a következő időszak sikereihez.

Szabadtéri játszóház és kézműves foglalkozás

A szakmai értékelést követően a színpadra állt a zsűri, s Szentirmai László, a zsűri elnöke, ismertette döntésüket, nyilvánosan eredményt hirdetett, s kiosztotta a felajánlott díjakat. A találkozó szakmai színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a zsűri egy ezüst minősítést osztott ki, s döntésük értelmében négy arany minősítés született. Pest megyét a Cegléd ugyeri iskolájába járó bábosok, a Vadrózsák Bábcsoport képviselheti az Országos Gyerekbábos Fesztiválon Egerben, a Petrolay Margit – Urbán Gyula: A világszép kecskebéka című mesével, melyet Balogh Judit rendezett.  A jó hangulatú találkozót a Vándorbáb-díj átadása zárta. A Cip-cirip Bábcsoportot érte idén az a megtiszteltetés, hogy egy évig nála lehet a Vándorbáb, az a marionett báb, amelyet három éve a Ládafia Társulat ajánlott fel a „KEZEMBEN A KOBAKOM” Gyermekbábos Találkozó emlékezetes előadásának. Meghívást kaptak Dunaszerdahelyre, ahol a XLI. Dunamenti Tavasz bábos programjában léphetnek fel. A rendezvény zárásakor elhangzott, Biatorbágy már készül a XX. Gyermekbábos Találkozóra, melyet 2017. május 13-án, szombaton fognak megrendezni. Addig is a gyerekeket „Lomból álom” nyári bábostáborba invitálja a biatorbágyi Bábosház június harmadik hetében.

 

/storage/files/files/2016/min__s__t__s_2016,pdf típusú fájlMinősítések

 

Zádori Judit

Fotó: Marlók Barbara