Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Irodája

Különleges nyelvi fejtörőkkel ápolták anyanyelvünket a fiatalok
2016. december 16. 10:23

Véget ért az Anyanyelvi játékok - játékos anyanyelv című program, a vetélkedőre csaknem 100 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és felvidéki általános és középiskolás csapat nevezett. A diákok élvezettel, bátran és örömmel játszottak a szavakkal, ezzel is népszerűsítve a magyar nyelvet. A sorozat döntőjét Sátoraljaújhely-Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában rendezte a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodája. 

 

Az újszerű kezdeményezés iránt ebben az évben is nagy volt az érdeklődés, hiszen sorra érkeztek a jelentkezési lapok Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből és a Felvidékről egyaránt. A harmadik alkalommal kiírt versenyre ezúttal is négyfős csapatok jelentkezhettek, melyek két kategóriában mérethették meg magukat. Az általános és középiskolás korosztály érdeklődve várta az első írásbeli fordulót. A feladatsor ezúttal sem nélkülözte a leleményes fejtörőket, de az általános műveltséget firtató kérdések sem maradhattak el. A csapatok között szoros verseny alakult ki, melynek során 15 általános és 12 középiskola jutott be a középdöntőkbe.

 

A folytatásban már bekapcsolódtak a felvidéki diákok is a küzdelembe, és összesen hat helyszínen versenyeztek a fiatalok. Az anyanyelvet népszerűsítő vetélkedők sora október közepén Tornalján kezdődött. A felvidéki város mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két miskolci és egy mezőkövesdi helyszínen mérték össze tudásukat a versenyzők. A határon túli diákok Bodrogszerdahelyen és Dunaszerdahelyen versenyeztek a továbbjutó helyekért. Izgalmas csaták alakultak ki minden helyszínen. Volt olyan kategória, ahol csak az utolsó kérdés döntött arról, hogy melyik csapat jut a döntőbe. Az ifjak felkészültsége minden dicséretet megérdemelt, hiszen nagyszerűen küzdöttek. A feladatok összeállításánál az újszerű kérdésekkel ismerkedhettek meg a versenyzők, melyeket élvezettel oldottak meg. A felkészítő tanárok nagy izgalommal figyelték, hogyan találják ki az ifjak a furfangos kérdésekre a megfelelő válaszokat. A zsűriben egyetemi oktatók – Miklós Gabriella és Rostás Édua –, újságírók – Farkas Erzsébet, Hornyák Zoltán, Galán Angéla, Jászter Beáta, Kégl Ildikó, Monos Márta –, előadóművészek – Jónás Zoltán és Salamon Judit –, valamint magyar szakos tanárok – Mándyné Kerékgyártó Katalin és Kubinyi Józsefné – vettek részt.

 

A középdöntők eredményei:

 

2016. október 18. Miskolc

 

általános iskolás kategória:

 

1. Szirmabesenyő Szinyei Merse Pál Általános Iskola 63 pont

2. Hernádnémeti Református Általános Iskola 54 pont

3. Miskolc Fazekas utcai Általános Iskola 53 pont

4. Bodrogkeresztúr Eötvös József Általános Iskola 51 pont

5. Sajókeresztúr Eötvös József Általános Iskola 39 pont

 

középiskolás kategória

 

1. Sárospatak Árpád Vezér Gimnázium 66 pont

2. Kazincbarcika Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 61 pont

3. Szerencs Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium 58 pont

4. Miskolc Avasi Gimnázium „A” csoport 54 pont

 

2016. október 27. Mezőkövesd

 

általános iskolás kategória

 

1. Miskolc Avastetői Általános Iskola Széchenyi István Tagiskolája 68 pont

2. Tibolddaróc II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 60 pont

3. Mezőkövesd Szent Imre Tagiskola „A” csoport és Nyékládháza Kossuth Lajos Általános Iskola 56-56 pont

5. Mezőkövesd Szent Imre Tagiskola „B” csoport 37 pont

 

középiskolás kategória:

 

1. Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma 50 pont

2. Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Mezőkövesd Széchenyi István Katolikus Középiskola 48 pont

4. Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Szakgimnáziuma 34 pont

 

2016. október 28. Miskolc

 

általános iskolás kategória

 

1. Putnok Péczeli József Általános Iskola 64 pont

2. Aggtelek Általános Iskola és Miskolc Lévay József Református Gimnázium 61-61 pont

4. Bánhorváti Kazinczy Gábor Általános Iskola 50 pont

5. Farkaslyuk Általános Iskola 27 pont

 

középiskolás kategória:

 

1. Miskolc Lévay József Református Gimnázium 60 pont

2. Miskolc Avasi Gimnázium „B” csoport 53 pont

3. Putnok Serényi Béla Mezőgazdasági Szakképző „B” csoport 45 pont

4. Putnok Serényi Béla Mezőgazdasági Szakképző „A” csoport 42 pont

 

Felvidék összesítés 3 helyszín eredményei alapján

 

általános iskolás kategória

 

1. Tornalja Gimnázium 73 pont

2. Dunaszerdahely Kodály Zoltán Alapiskola 70 pont

3. Felsőpatony Magyar Tannyelvű Alapiskola 68 pont

4. Szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Általános Iskola és Gimnázium 67 pont

5. Bodrogszerdahely Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 66 pont

6. Boly Alapiskola „B” csoport 63 pont

 

középiskolás kategória

 

1. Nagykapos Gimnázium 73 pont

2. Nagymegyer Kereskedelmi Akadémia 69 pont

3. Szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Általános Iskola és Gimnázium 56 pont

4. Tornalja Gimnázium „A” csoport 54 pont

5. Tornalja Gimnázium „B” csoport 53 pont

6. Rozsnyó Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola 47 pont

 

A középdöntők izgalmai után következhetett a sorozat döntője, melyre idén is Sátoraljaújhely-Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában került sor. A csapatok izgatottan készültek a nagy megmérettetésre és a feladatok összeállításánál ezúttal is a játékosság, az újszerűség, valamint a kreatív szemlélet játszotta a főszerepet. A zsűriben ezúttal is a téma legnagyobb szakértői ültek. Juhász Judit az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia sajtószóvivője, Szabó Irén a Miskolci Nemzeti Színház vendégművésze, Narobe Vilmosné a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanára, Hornyák Georgina az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Tagozatának vezetőségi tagja, Kerekes Barnabás az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, valamint Nyiri Péter A Magyar Nyelv Múzeumának vezetője. Dr. Rózsahegyi Ferenc Sátoraljaújhely aljegyzője a versenyt méltatta köszöntőjében. A vetélkedő különlegessége, miként megfogalmazta az, hogy összeköti a megyei és határon túli fiatalokat, és ez a legfontosabb, hiszen egyazon nemzet részei vagyunk, és magyarságunkat leginkább az anyanyelvünk köti össze. Juhász Judit az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy szükség van az ehhez hasonló versenyekre, hiszen a fiatalok viszik majd tovább a magyar nyelvet, őket kell biztatni a nyelvi igényességre.

 

A vetélkedő során öröm volt nézni, hogy mennyire élvezettel játszottak a diákok, koncentráltak, törték a fejüket, igyekeztek a nehezebbnél nehezebb kérdéseket is megválaszolni. A középiskolások versenye igazán kiélezett küzdelmet hozott, hiszen felváltva vezettek a csapatok. A Nagykaposi Gimnázium, a Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma a miskolci Lévay József Református és a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium diákjai csatáztak a helyezésekért. Öröm volt nézni, hogy milyen könnyedén válaszolták meg a résztvevők a kérdéseket, ezzel is bizonyítva felkészültségüket. A szituációs játékok során, - ahol egy adott helyzetben kellett népszerűsíteni a magyar nyelvet - igazán érdekes színvonalas produkciókat láthatott a zsűri. Persze a közönség sem maradt kérdés és jutalom nélkül, hiszen az írásbeli feladatok alatt ők is kaptak nyelvi fejtörőket. A versenyben végül az utolsó kérdésnél dőlt el az elsőség sorsa a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium javára. A második helyen a címvédő, de a tavalyi évhez képest már más összeállításban versenyző miskolci Lévay József Református Gimnázium csapata végzett, harmadik lett a Nagykaposi Gimnázium, míg a negyedik helyet a Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma szerezte meg. A középiskolások közül az első helyezett csapat, a könyvjutalom mellett, a nyári széphalmi országos ifjúsági anyanyelvi táborban való részvételt is elnyerte. A helyezettek többek között a Miskolci Nemzeti Színház jóvoltából „A kutya különös esete az éjszakában” című darabra szóló színházjegyeket, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat felajánlását, Kégl Ildikó könyvét a „Tárgyiasult gondolatok 2. – Értékek Borsodból, Abaújból és Zemplénből” címűt kapták ajándékul.

A verseny izgalmai után a moldvai csángó magyarok éneke kápráztatta el a közönséget. A Forrófalváról érkezett csoport által énekelt dalok igazán megindítóak voltak, lélektől-lélekig hatottak. Kerekes Barnabás „Ami a szívemen, a számon?” címmel tartott magas színvonalú szakmai előadást a nyelvi igényességről, a beszéd-, magatartás- és érintkezéskultúra fontosságáról. A szakember felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy anyanyelvünket megfelelően használják, igényesen nyilvánuljanak meg a hétköznapokban is.

 

A délután során az általános iskolások versenyén vett részt az izgatott négy csapat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Szirmabesenyőből a Szinyei Merse Pál Általános Iskola, Miskolcról az Avastetői Általános Iskola Széchényi István Tagiskolája, és Putnokról a Péczeli József Általános Iskola, valamint a Felvidékről a Tornaljai Gimnázium versengett. A kezdetben kiegyenlített volt a küzdelem, de a miskolci csapat fokozatosan növelte előnyét. A szituációs játék során – az elmúlt évekhez képest ebben a kategóriában egy mesecímet is húztak a versenyzők – az adott mese tartalmának megfelelően kellett érvelniük az anyanyelv fontossága mellett a fiataloknak. Új köntöst kapott így „A szállást kérő róka”, az „Égig érő paszuly”, „A csillagszemű juhász” vagy „A kis gömböc”. A diákok különlegesebbnél különlegesebb mesei elemekkel népszerűsítették a magyar nyelvet. A zsűri örült a kreatív ötleteknek, a leleményes történeteknek. A versenyzők azonban a többi feladatban is jól teljesítettek bizonyítva ezzel azt, hogy a fogékonyak a nyelvi játékok iránt. A győzelmet a miskolci Avastetői Általános Iskola Széchényi Tagiskolája szerezte meg a szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános Iskola előtt. A harmadik helyen a Tornaljai Gimnázium csapata végzett, míg negyedik lett a putnoki Péczeli József Általános Iskola. A győztes csapat balatonboglári nyári anyanyelvi táborban való részvételt nyert. A helyezettek pedig - akárcsak a középiskolásoknál - színházjegyeket és könyvjutalmakat vehettek át. A versenyről azonban mindenki győztesen távozott, hiszen így játszva tanulhattak a fiatalok, és ezzel is tettek egy apró lépést anyanyelvünkért.

 

A döntő végeredménye:

 

általános iskolás kategória:

 

1. Miskolc, Avastetői Általános Iskola Széchenyi István Tagiskolája 71 pont

2. Szirmabesenyő, Szinyei Merse Pál Általános Iskola 59 pont

3. Tornaljai Gimnázium 56 pont

4. Putnok Péczeli József Általános Iskola 45 pont

 

középiskolás kategória:

 

1. Sárospatak Árpád Vezér Gimnázium 67 pont

2. Miskolc Lévay József Református Gimnázium 66 pont

3. Nagykaposi Gimnázium 61 pont

4. Miskolc Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnázium 58 pont

 

Képgaléria 

 

Brézai Zoltán

Fotók: Borsody Emese és Jablonkai Henrietta