Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Irodája

Közösségi mozi és médiaműhely Encsen
2016. december 16. 11:17

Az encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium áll a diákok által készített film középpontjában, avagy folytatódott a Közösségi mozi és médiaműhely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

2016 áprilisában vette kezdetét a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi mozi és médiaműhely országos mintaprogramja, amelynek célja a helyi társadalmi problémák feltárása és filmes feldolgozása korszerű eszközökkel. Az abaúji kisvárosban Encsen örömmel fogadták az elmúlt félévben a fiatalok, valamint a helyi középiskola vezetése. A korábbi hónapok közösségépítő elméleti foglalkozásai után szeptembertől a gyakorlaté lett a főszerep, elkezdődött a filmforgatás a településen.

 

A diákok már izgatottan várták, hogy az elméleti felkészítés után a gyakorlaté legyen a főszerep. Igen ám, de mi is legyen a filmjük témája, ugyanis ötletekben nem volt hiány, de egyet ki kellett választani a sok közül. Végül az iskola diákönkormányzata és vezetése úgy döntött, mutassák be a térség középiskoláját. A Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium múltját, jelenét és jövőjét, ahogy egy diák látja.

 

A csoportvezető Vezse Attila, a filmes mentor Kolostori Gábor mellett Oravecz Norbert is nagyon sokat segített a fiataloknak, hogy minden zökkenőmentesen haladjon. A szakmai mentorálás jóvoltából gyorsan haladt az ötletelés, a forgatókönyvírás, megszülettek a kreatív gondolatok.

 

A diákok nagy izgalommal és izgatottan várták az első forgatási napot. A kémia órai kísérletek, a kosárlabdázás, a labdarúgás, valamint könyvtárazás és számítógépezés mellett a fiatalok mindennapi élete, egy napja is megjelent a filmen. A narrátor elmesélte az iskola történetét, de szólt annak jelenéről és jövőjéről is. Közben a filmen az iskola építésének korábbi éveinek archív fotói is megjelennek. Az ifjak azonban egy különleges interjúval is készültek, hiszen egy kínai cserediákot is megkérdeztek, aki a magyar diákokról, a beilleszkedési nehézségekről és az iskoláról és elmondta véleményét.

 

A forgatási napok fárasztó időszaka után következhetett a még nehezebb munka, hiszen a többórányi nyersanyag összevágása várt a készítőkre. Oravecz Norbert segítőkészsége és iránymutatása mellett azonban sok munka után végül összeállít két film is. Egy 5 perces és egy rövidebb 2 perces összeállítás is készült a fiatalok kreatív munkáját dicsérve. A filmek elkészülte mellett azonban volt egy másik lényeges hozadéka is a programnak: az encsi gimnáziumban egy igazi ifjúsági közösség is született, mely a későbbiekben még számos más területen fog majd közösen dolgozni. A film bemutatását Encsen egy későbbi időpontban tartják, hiszen szeretnék, ha még többen megismernék a fiatalok alkotását.

 

Brézai Zoltán

 

A Közösségi mozi és médiaműhely – országos program a cselekvő közösségekért szakmai program megvalósítását a 2016. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Kapcsolódó hír: Elindult a filmes ifjúsági mintaprogram