Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája

Közösségi mozi és médiaműhely Békésen
2016. december 19. 12:03

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája Békés településén valósította meg a Közösségi mozi és médiaműhely című országos ifjúsági közösségfejlesztő program megyei projektjét, amelynek célja a helyi társadalmi problémák feltárása és filmes feldolgozása volt.

A Közösségi mozi és médiaműhely remek lehetőséget teremtett a Békésen élő, hátrányos helyzetű, ám tehetséges fiatalok számára, hogy megismerjék a magyar filmkultúrát, és ezáltal esélyt kapjanak élethelyzetük átgondolására és az észlelt problémák közösségi megoldására.

A programba bevont fiatalok – a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai – műhelyfoglalkozások keretében megismerték a magyar filmművészet alkotásait és elsajátították a filmkészítés különböző fortélyait. Az első félévben tanultak felelevenítése után kezdődött a valódi érdemi munka. A fiatalok Moldován-Garas Helga, ifjúsági csoportvezető és Vámos Zoltán filmes mentor segítségével elkezdték a közös, kreatív munkát, amely egy saját gondolati síkon forgatott filmet jelentett. A témaválasztás az 1956-os események feldolgozására esett és „A múlt és a jelen találkozása” címet viseli. A háromnapos filmforgatás alatt a tanulóknak sikerült kilépni a megszokott sablonok és klisék fogságából, és a modern eszközökkel valamint az úgynevezett green boxszal részeseivé válhattak – ha a valóságban nem is, de a filmen mindenképpen – a forradalmi eseményeknek.

A film két részből áll, egy werkből - ahol látni lehet hogyan készültek a jelenetek - és a végeredményből. A történetben megjelenő szavak és kifejezések pedig a tanulók gondolatait tükrözik a forradalomról. A fiatalok számára külön élményt jelentett a forgatáshoz használt muzeális Csepel teherautó, valamint a Jókai Színháztól kölcsönzött pufajkás vagy nemzeti színű karszalagos jelmezek viselése is.

Ami filmre kerül, az már örök és megmásíthatatlan – ezt érezhetik a Kreatív csapat tagjai, akiket nagy örömmel töltött el, amikor viszont láthatták magukat a filmvásznon és tapasztalhatták, hogy a filmkészítésbe vetett energia nem volt hiábavaló. A diákok büszkén kiáltották a film végén: MEZGÉ! Ez iskolájuk rövidítése. Az együtt töltött idő, a közösen szerzett ismeretek, élmények valódi közösséggé formálták a csapatot.

 

Szák Bettina - szakmai asszisztens

 

A Közösségi mozi és médiaműhely – országos program a cselekvő közösségekért szakmai program megvalósítását a 2016. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

Kapcsolódó hír: Elindult a filmes ifjúsági mintaprogram