Sikeresen zárult Veszprém megyében a Kapunyitogató programsorozat
2016. április 05. 09:38

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának szervezésében 2015. szeptember 26. és 2016. február 10. között Veszprém megye újabb hat kistelepülésén zajlott le nagy sikerrel a Kapunyitogató programsorozat.

A programsorozat állomásai a következő kistelepülések voltak: Csögle, Városlőd, Bakonynána, Iszkáz, Bakonyoszlop és Döbrönte. Minden település nagy lelkesedéssel vett részt a program kialakításában, és aktívan hozzájárult a sikeres lebonyolításhoz. A helyiek gazdag kiállításokat állítottak össze, amelyek lehetőséget adtak arra, hogy az alkotók bemutatkozzanak és megismerjék őket a lakosok, de láthattunk helyi értékeket is. A gyerekek nagy örömmel vettek részt a kézműves foglalkozásokon, amelyeket népművészeti alkotók vezettek. Megtanulhatták pl. a körmönfonás és az agyagozás technikáját, készítettek festett könyvjelzőt, csuhévirágot és állatfigurákat fonalból. Reményeink szerint a sikeres alkotás után kedvet kapnak, és maguk is kézműveskednek majd.

 

Megismerhettünk olyan amatőr művészeti csoportokat is, akik tovább gazdagíthatják majd a Veszprém megyei amatőr művészeti mozgalmat. Az interaktív báb- és zenei előadásokba kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A helyi termelők mindenhol kóstolással kedveskedtek a vendégeknek. Ízlelhettünk helyi mézeket, sajtokat, süteményeket.

 

Nagy sikert arattak a néptáncműsorok zenekaros kísérettel, az azt követő táncházba örömmel kapcsolódtak be a nézők. Az ismeretterjesztő előadások alkalmával hasznos információkhoz jutottak a résztvevők pl. a szociális szövetkezetekkel vagy a gyógynövényekkel kapcsolatban. 

 

Minden helyszínről pozitív visszajelzéseket kaptunk: úgy érezték, hogy a program összehozta a települések lakosait, jobban megismerték egymást, lehetőségük volt beszélgetni. Igazi élményt jelentett számukra a színvonalas program, amely minden korosztály számára maradandó emléket nyújtott.