Kapunyitogató - múlt, jelen, jövő találkozója Osztopánban
2016. október 15. 10:41

Október elsején a legszebb nyári napot idéző napsütés öltöztette ragyogó színekbe Osztopánt, a Somogy szívében fekvő falucskát. A Nemzeti Művelődési Intézet, a helyi önkormányzat, civil szervezetek és az iskola összefogásával gazdag program várta a település lakosait, hogy együttes erővel tárják jelképesen szélesre a közösség értékei előtt a művelődési ház kapuját.

A ragyogó időnek és az igen nagy érdeklődésnek köszönhetően a szervezők az ősi fákban gazdag, patinás Tallián kastély – jelenleg általános iskola – parkjában rendezték meg a 2016. év első somogyi Kapunyitogatóját.

Délután két órakor Kovács Béla polgármester köszöntötte az érdeklődőket, a fellépőket és a segítőket. Átadta a „Rendezett, tiszta udvar” díjakat a példás porták gazdáinak, majd az óvodások bájos gyermekjáték bemutatójával megkezdődött a műsorok sora.

A környező települések művészeti csoportjai és a helyi hagyományőrzők közel négy órán keresztül szórakoztatták a közönséget. Somogyjádi, bodrogi, csökölyi néptáncosok és népzenészek mutatták be produkcióikat nagy sikerrel.

A kaposvári Hangolda zenekar népzenei előadását sok játékkal, közös tánccal színesítette. A Katolikus Gimnázium fúvószenekara szintén Kaposvárról érkezett. Klasszikusok és jól ismert filmzenék hangja harsogva szállt magasra.

Kézműveskedés, traktor kiállítás, kastélytúra színesítette a programot. Az Osztopánból elszármazottak találkozójára is alkalmat teremtett a Kapunyitogató. Baráti beszélgetések, szívből jövő kacagás, régen látott arcok felismerésétől könnybe lábadó szemek, ölelésre tárt karok és emlékekkel csordultig telt szívek….

Értékes, emlékezetes napot zárva kora este utcabállal fejeződött be a program. Holnaptól már a novemberi - Márton-napi – Kapunyitogató közösségi ünnepére gyűlnek az ötletek és elképzelések a településükért tenni kész osztopániakban.

 

Berlik Mari