A szeretethez nem kell tolmács - Kapunyitás múltnak és jövőnek, ahol mindenki egy nyelvet beszél
2016. november 08. 09:26

Rendhagyó Kapunyitogatóval ünnepelt a Dél-Balaton fővárosának is nevezett apró falu, Vörs lelkes lakossága. A Nemzeti Művelődési Intézet, az önkormányzat képviselő testülete és a közösségi munkások gondos szervező munkával készítették elő az ősz köszöntésére, a szüreti hangulat megidézésére is szolgáló közösségi találkozót.

2016. október 15-én eső mosta a Balaton nyugati csücskében megbújó falut. Sokak számára ismerős lehet a község neve, hiszen Vörs az otthona az Európa hírű, évről évre megépülő, egyre bővülő templomi betlehemnek. Ahogy az adventre készülődés idején, úgy most is példát mutatott a község összefogásból, egymásra figyelésből.

A program Farkas Dezső alpolgármester magyar és német nyelvű köszöntőjével indult. Igen, Vörsön a német nyelv a hétköznapokban is jelen van, hiszen az alig 400 lelkes településen számos német család is otthonra talált. Tisztelik a helyi hagyományokat, aktívan részt vesznek a közösségi életben. Az emeleti kiállítótérben a vörsi gyerekekkel együtt készített tárgyakból, az asszonyok kézimunkáiból is láthattak ízelítőt az érdeklődők.

A Kapunyitogató Programot kézműves foglakozásokkal gazdagították. Német és magyar szavak, egymásra mosolygó emberek, bátorító tekintetek, frissen sült pogácsa illata, az alkotásban egyre inkább elmélyülő gyermekek, és felnőttek szorgoskodása töltötte be a közösségi ház nagytermét. A délután kiemelkedően szép pillanata volt Futó Péter, a fiatalon elhunyt helyi festőművész emlékkiállításának megnyitója. Családtagok, barátok adták kölcsön becses emlékként őrzött rajzait, vázlatait és festményeit a tárlatra. A Kis-Balatonról, Balatonról és a településről készített képekből álló kiállítás november végéig megtekinthető.

A beszélgetések, új ötletek születése, emlékek felidézése és a jövő terveinek öltöztetése közben beköszöntött az este. A közel száz résztvevő érdeklődéssel nézte a Kis-Balaton Táncegyüttes néptáncműsorát, miközben lélekben beutazták a Kárpát-medencét, ringatóztak a zene hullámán, rácsodálkoztak a viseletek sokszínűségére. Magyar és német szív egyszerre dobbant a tánc ütemére, majd a szívet követte a láb is… Közös tánctanulásban teljesedett ki a program. No és az ígéret: „folytatjuk!”. A vörsi művelődési ház kapuja nyitva. Várja, hívja használóit.

 

Berlik Mari