Konferencia a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért
2016. december 19. 10:03

Konferencia a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért

A magyar lakosság pénzügyi tudatosságáról témájában tartott évértékelő konferenciát az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület és az Állami Számvevőszék 2016. december 15-én 10.00 órakor az Állami Számvevőszék Üvegtermében. A konferencia egyik témája annak a pénzügyi tudatosságot fejlesztő pilot képzés tanulságai voltak, melyet az Econventio Egyesület a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben valósított meg. 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitó előadásban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon egyelőre hiányzik a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó átgondolt nemzeti stratégia, s ezért az Állami Számvevőszék a társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területének tekinti a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését.

Domokos László

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke a fiatalok pénzügyi nevelésének egy lehetséges módját ismertette a lakiteleki népfőiskolai kollégiumok hallgatóinak bevonásával megvalósuló kezdeményezés bemutatásával, majd Kotán Attila a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökhelyettese a közgazdaságtan köznevelésbe való beemelésének szükségességéről beszélt. 

 

Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke a középiskolások és felnőttek pénzügyi tudatosságának megismerését célzó felmérés eredményeit mutatta be előadásában – a felmérés többek között rávilágított arra, hogy az impulzusvásárlás, a takarékoskodás kevésbé tudatos formája, valamint a pénzügyi társasjátékok kerülése alacsonyabb pénzügyi tudáshoz vezet.

Kárpáti Árpád

Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója ismertette az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület és a Nemzeti Művelődési Intézet kétéves együttműködésének eredményeit és hatását. Az együttműködés alapjait a „Nemzetben gondolkodni – a nemzetért cselekedni” nemzetstratégiai konferencián fektették le Lakiteleken 2015-ben. Egyebek mellett felmérésekben, az Állami Számvevőszék, a Magyar Művészeti Akadémiával és Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen megvalósított „GAZDASÁG ÉS KULTÚRA” – Econventio alkotói pályázat koordinálásában, illetve az Állami Számvevőszékkel együttműködésben indított „Tudatos pénzügyeink – Gazdasági, pénzügyi közpénzügyi alapismeretek” pilot képzés lebonyolításában működött közre a Nemzeti Művelődési Intézet az Econventio Egyesülettel. A 30 órás tréningen 12 közalkalmazott, valamint az intézet 18 kulturális közfoglalkoztatott munkatársa vett részt, akik többek között a témához kapcsolódó eddigi ismereteik rendszerezését, valamint az életszerű feladatokat és a pénzügyi alapfogalmak megismerését emelték ki a tanfolyam nyújtotta előnyökből.