Főszezon Turisztikai Kiállítás Tihanyban
2014. július 07. 09:31

A vidék értékeinek, turisztikai lehetőségeinek népszerűsítése a fő célja 2014. július 12-13-án Tihanyban a Főszezon Turisztikai Kiállításnak, ahol számos különféle program várja a látogatókat.

Júniusban Tapolcán szerveztek ilyen programot, s az ottani színes kavalkád, a kiállítók és látogatók elégedettsége jelezte: a Balaton partján a Főszezon Turisztikai Kiállítás sikerre „ítéltetett”. Aligha kétséges, hogy a közelgő tihanyi rendezvény tovább erősíti a rendezvény létjogosultságát és népszerűségét.

Tihanynál alkalmasabb helyszínt talán nem is találhattak volna a szervezők a július 12-13-i kiállításra, hiszen az egykori halászfalu – amelynek történetében a levendula kiemelt szerepet játszott, és ahol a mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének, feldolgozásának – az utóbbi esztendők fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja lett. A Tihanyi Legenda Projekt részeként átépítették a történelmi településközpont köztereit: megújultak az Ófalu utcái, a balatoni panorámát nyújtó Pisky sétány, a Borsos Miklós tér, a Mádl Ferenc tér, a Kálvária és a kikötő is, a bencés apátságban turisztikai látogatóközpontot alakítottak ki, és Belső-tó partján lévő szabadtéri színpadot és környezetét is felújították.

Tihany ma már igazán meseszép formában fogadhatja a turistákat, s így lesz ez a Főszezon Turisztikai Kiállítás idején is, amelyet a Visszhang-dombon tartanak. A rendezvényt az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület partnerségével a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig LEADER Egyesület és az Itthon van Otthon Szolgáltató Nonprofit Kft. szervezi a Darányi Ignác Terv részeként, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló sikeres pályázata eredményeként.

A két LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) összesen 104 települést foglal magába a Balaton-felvidéken, a Tapolcai- és Káli-medencében, a Zalai dombhátak és Zalavölgye térségében. Fő céljaik között szerepel a táji és épített környezet védelme és fenntartása, a térség turizmusának fejlesztése, a helyi hagyományokra épülő közösségmegújítás, a szálláshelyek és szolgáltatásaik minőségi fejlesztése. E célokhoz jól illeszkedik a Főszezon Turisztikai Kiállítás, amely kiváló alkalmat teremt borászatok, kézművesek, hagyományőrzők, falusi vendégházak és szálláshelyek, turistaszállók, kempingek, civil szervezetek bemutatkozására. A rendezvényen a szolgáltatók a térség szinte teljes idegenforgalmi palettáját felvonultatják a bakancsos turizmustól a különböző kulturális, szórakoztató programokon és sportolási lehetőségeken keresztül a LEADER HACS területén jellemző gasztronómiai különlegességekig.

A tihanyi térség hazánkban a bor- és gasztroturizmus egyik legfontosabb célterülete. Ennek szellemében a kiállítási standjain várja az érdeklődőket a dörgicsei Mörk Pincészet, a tihanyi Ferenc Pince, a badacsonyörsi Varga Pincészet, a balatonrendesi Orbán Pince és a vikántpetendi Petendi Pálinkaház is, kóstolót is kínálva termékeikből. Természetesen a térség „boszorkánykonyháiban” készült helyi ízeket, ételkülönlegességeket is fogyaszthatják majd a vendégek mindkét napon át.

A kiállítók között bemutatkozik a dörgicsei Levendárium, a zalacsányi Pálos Vendégház és Borozó, a Tihanyi Legenda Projekt, a gyenesdiási Első Balatoni  Hal- és Termelői Piac, a Veszprém Megyei Várak Kapitánysága, a Falusi Turizmus Veszprém Megyei Egyesülete, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park, valamint a térség számos elismert kézművese és alkotóháza.

A szervezők népzene- és népitánc-bemutatókkal, szórakoztató programokkal, könnyűzenei produkciókkal is invitálják a látogatókat. A két nap kísérő programjaiban egyebek között a Nagyváthy Néptáncegyüttes, a Tihanyi Asszonykórus, az Echo Citerabanda, a Mézeskalács Néptáncegyüttes műsorát élvezheti a közönség, de színpadra lép a The Black Birds együttes, Bereczki Zoltán, valamint Angyal András és Markovics Emese táncművész.

A kiállítás és annak programjai ingyenesen látogathatóak. Aki érdeklődik a hazai turisztikai lehetőségek iránt, kedveli ezt a régiót, és még felfedezetlen lehetőséget keres, Tihanyban július 12-13-án biztosan megtalálja a kedvére valót!

 

Forrás: Vaskor István/FATOSZ

Linkelő: MNVH