Hajnal László adatlapja

Személyes információk

Hajnal László
Szervezeti egység:Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája
Beosztás:területi koordinátor
Telefonszám:30-507-9552
E-mail cím: Megjelenítés

Bemutatkozás

Első tapasztalataimat Budapesten, az Újpalotai Közösségi Házban szereztem, ahol már korábban megmutatkozott, milyen sérüléseket szerezhet a gyökereit vesztett társadalom. Az új városrészek „közösségét” alkotó lakosság rendkívül különböző összetételű, nem természetes módon szerveződő. Nem családi kapcsolatokból nőtt ki hosszú generációk alatt, hanem egy-két év alatt keletkezett, a város természetes önszerveződésén kívüli okokból. A sok tízezer embert szinte a véletlen sodorta össze ide az ország különböző vidékeiről. Az idős emberek, akik fiatalon családot alapítottak itt, lassan magukra maradtak. Az újpalotai magány egyik oka a gyökértelenség és az ideiglenesség érzése.


Az emberöltő szűkös, szorít bennünket. Mikor megérzed az ölelését, biztos pontot keresel. Ez a hozzánk legközelebb álló biztos pont a gyökereinkben van, keressük a kapcsolatot az ősökkel, a régi színhelyeket kutatjuk. Visszatértem alföldi szülővárosomba, Törökszentmiklósra, fokozatosan a kistérség kulturális problémái felé fordulva, helyben találtam meg a feladatokat. Kis civil szervezetekben és kisvárosi művelődési házakban dolgoztam, korábban még nem létező intézményeket sikerült létrehívni, mint a már újra elszenderült törökszentmiklósi Lukács Mozgó Ifjúsági Kulturális Központot és egy száz lakosú kistelepülésen működő civil szervezetet, az Óballáért Egyesületet.


Úgy hiszem, hogy elsődlegesen a saját kultúránkban érdemes megerősödnünk, megtartva azokat a jegyeket, amit más nem képvisel. Ha ezeket elveszítjük, akkor helyette valamelyik nyugati kultúra fordítását találjuk! A gyökerek megerősödésével a lombkorona is megerősödve növekedik, teljesebb életet ígér minden vele kapcsolatban élőnek.


Hajnal László - művelődésszervező, közösségfejlesztő (Törökszentmiklós, 1964.) Gyermekkorát alföldi tanyai iskolában töltötte, ahol tanító szülei „lámpásként” fogták össze a tanyavilágot. Egyetemi diplomát Pécsen szerzett művelődésszervező szakon, közösségfejlesztést a Civil Kollégiumban tanult Kunbábonyban. Szakmai munkáját lakótelepi környezetben kezdte az Újpalotai Közösségi Házban, majd civil szervezetekben és kisvárosi művelődési házakban dolgozott. Szakmai állomások: Zsókavár Galéria alapítása pályakezdő képzőművészeknek (Budapest, XV. ker. 2002-), Régi Zene Nyári Egyetem teljes körű szervezése (Tokaj, 2002-2007., mv: Csalog Benedek), Vécsey Emléknap (Törökszentmiklós, 2005-), Lukács Mozgó Ifjúsági Kulturális Központ (Törökszentmiklós, 2007-2011.), Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődésért Közhasznú Egyesület alapítása és működtetése (Óballa, 2005-), Óballai Falunap teljes körű szervezése (2005-), Utcazene Fesztivál (Törökszentmiklós, 2008-). A Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájának vezetője.