Brézai Zoltán adatlapja

Személyes információk

Brézai Zoltán
Szervezeti egység:Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodája
Beosztás:megyei módszertani referens
Telefonszám:30-678-1594
E-mail cím: Megjelenítés

Bemutatkozás

Végzettség: művelődésszervező szak, politológia szakos bölcsész és középiskolai tanár, magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanár.

Szakmai tapasztalatok: Miskolcon születtem 1979-ben és azóta is ebben a városban élek. Az ELTE TFK-n művelődésszervezői, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán politológia és magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanár diplomát szereztem. 1999-től egyetemistaként dolgoztam külsősként a Magyar Rádió Zrt. majd a MTVA Miskolci Stúdiójában, mint riporter, majd szerkesztő – műsorvezető. Főképp sport, kulturális és közéleti riportjaimmal jelentkeztem a Kossuth, Petőfi és Bartók Rádió műsoraiban, valamint a regionális hálózati programokban. 14 évnyi rádiós munka után sportnyelven szólva „átigazoltam” a közművelődés világába. 1996-tól tagja vagyok az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Vezetőségének, majd 2008-tól az országos elnökségnek is. Főképp az ifjúsági rendezvények, táborok, találkozók és a Kazinczy Gálák szervezésében vettem részt tagtársaimmal. Vallom, hogy az igényes beszéd-, magatartás- és érintkezéskultúra fontos szerepet kell, hogy játsszon életünkben. Mostani tevékenységem során is törekszem a nyelvi igényességre, hiszen anyanyelvünk pótolhatatlan kincs és érték.

Jelenlegi munkaterület, főbb feladatok: a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájában, helyi értéktárak, valamint hungarikum klubok generálása. Szakmai és módszertani segítségnyújtás a települések számára az értékőrző munka kezdeti lépéseihez, valamint a „helyi kincsek” gyűjtéshez értéktárakba való felvételéhez. Közművelődési statisztikai elemzések készítése, adatgyűjtés. A települési intézmények, önkormányzatok és civil szervezetek mentorálása a közművelődési statisztikai jelentés hatékony kitöltésének érdekében. „Anyanyelvápolás határok nélkül” elnevezésű megyei és felvidéki iskolák számára rendezett mintaprojekt. A program során „Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv” című vetélkedőn vehettek részt a térség megyei és határon túli általános és középiskolái.