Éles Krisztina adatlapja

Személyes információk

Éles Krisztina
Szervezeti egység:Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája
Beosztás:területi koordinátor
Telefonszám:+36/20/478-68-03
E-mail cím: Megjelenítés

Bemutatkozás

Végzettség: 2002-ben a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán művelődésszervező szakon végeztem, PR-menedzser és nonprofit menedzser képesítéssel. Ezt követően 2006-ban a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán művelődésszervezésből egyetemi oklevelet is szereztem.

 

Szakmai tapasztalatok: Pályakezdőként a tanakajdi Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetését bízták rám. A település kulturális életének szervezésével és a helyi közösségi együttgondolkodás erősítésével 2003 és 2007 között foglalkoztam; emellett a Tanakajdi Hírmondó című, havonta rendszeresen megjelenő, helyi újságot is szerkesztettem. Szerkesztői, újságírói ambícióimat a Régiógazdaság című, régiós üzleti magazinnál bontakoztathattam ki; 2007 és 2011 között főszerkesztőként és lapmenedzserként tevékenykedtem a Régiófókusz Nonprofit Kft-nél. Emellett felnőttképzési programok, valamint a Páli Perecfesztivál és az Őrségi Tökfesztivál szervezésében is részt vettem. 2009-ben családi vállalkozásunk keretében útjára indítottam a négy megyében Helyi Érték címmel megjelenő kistérségi, megyei kiadványainkat, amelyek fő küldetése volt a kisebb településeken, kisvárosokban zajló értékteremtő tevékenységek bemutatása. 2014 augusztusa óta dolgozom a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájában irodavezető-helyettesként.

 

Jelenlegi munkaterület: Közművelődési szakemberként legfőbb célom, hogy az aprófalvas Vas megye legkisebb falvaiban is igényt támasszak a közösségi alkalmakra, a minőségi kulturális élményekre és az együttgondolkodásra. Vallom, hogy a kicsiny, elöregedő falvak fennmaradásának és fejlődésének kulcsa a helyiek minél szélesebb körű összefogásában rejlik. Ennek megfelelően olyan programokat szervezek, amelyek a helyi értékeken alapulnak; hiszen ezeket feltárva, a múltra, hagyományokra alapozva lehet jövőt építeni. Értéktár bizottságok, hungarikum klubok generálását mentorálom. Gazdaságfejlesztő projekteket dolgozok ki a megyei civilek bevonásával. A Vas megyében élő szlovén, horvát, német, lengyel nemzetiségi és roma kisebbségben élő közösségekkel való foglalkozás is feladatom éppúgy, mint az amatőr alkotóközösségek módszertani támogatása. Munkám során rendkívül fontosnak tartom a Vas megyei közművelődési szakma segítését, megújítását; a közművelődési szakemberek közösségépítő projektjeinek felkarolását, a megyei tradíciók felélesztését.